Для модернізації систем теплопостачання у Чернівцях потрібно 5 мільйонів євро

Потенційні інвестиційні проекти, які вже цього року можна розпочати реалізовувати у Чернівцях, 16 липня міський голова Олексій Каспрук обговорив на зустрічі зі старшим інвестиційним менеджером НЕФКО паном Бо Еске Ніхусом та технічним консультантом компанії Сергієм Фашевським. Зустріч відбулася за ініціативи Олексія Каспрука. На ній йшлося про організаційні, фінансові та технічні питання підготовки проекту, який за фінансування НЕФКО буде впроваджуватися у Чернівцях. Повідомляє прес-служба міської ради.

Зокрема, розглядається можливість за рахунок інвестицій міжнародної корпорації провести модернізацію систем теплопостачання, в ході якої буде впроваджено енергозберігаючі технології. Представники НЕФКО зацікавилися цією пропозицією. На їх думку, для реалізації такого проекту у Чернівцях потрібно залучити 5 мільйонів євро. Намічено спільний план організаційно-технічних заходів, які дозволять перейти у площину практичної співпраці вже восени цього року.

«Це високий рівень довіри до Чернівців з боку такого серйозного партнера. Адже мова йде про залучення інвестицій, які перевищують річний обсяг фонду соціально-економічного розвитку міста. Не маю сумніву, що наша співпраця буде результативною і це відчують чернівчани», – заявив Олексій Каспрук.

Довідково:
Північна екологічна фінансова корпорація (НЕФКО) – це міжнародна фінансова установа, заснована в 1990 році п\’ятьма Північними країнами: Данією, Фінляндією, Ісландією, Норвегією та Швецією. Станом на сьогодні корпорація фінансує широкий спектр екологічних проектів у країнах Центральної та Східної Європи, включаючи Україну.
Діяльність НЕФКО, яка скеровується її головним офісом з Хельсінкі, спрямована на проекти, що покращують стан довкілля і водночас є ефективними з точки зору витрат. Портфель корпорації становить понад 400 малих та середнього розміру проектів, що поширюються на різні сектори, включаючи очистку води, енергогенеруючі підприємства, муніципальні служби, переробку відходів, управління охороною навколишнього середовища тощо.
З метою залучення коштів для фінансування проектів, корпорація працює з низкою різних фінансових джерел. Найбільш значними з них є Інвестиційний фонд, Північний фонд екологічного розвитку, Вуглецевий фонд регіону Балтійського моря , Вуглецевий фонд НЕФКО, Фонд виконання проектів захисту довкілля у гарячих точках Баренцевого Регіону. НЕФКО також управляє фондами від імені інших організацій, що забезпечують ресурсами екологічні проекти, включаючи Європейську Комісію та уряди Північних країн.
Акцент у співпраці корпорація ставить на прямі інвестиції, наприклад, державно-приватне партнерство та об’єднані комунальні служби. Структура будь-якого проекту, що підтримується НЕФКО, потребує створення поміркованої рівноваги між ризиком та користю для всіх зацікавлених сторін. Метою є досягнення справедливого і прозорого балансу між структурою інвестицій та їх екологічним ефектом.

peredplata