У Чернівцях стартувала вступна кампанія

Вступна кампанія-2014 стартувала в Україні 11 липня. І вже впродовж перших п’яти днів прийому документів до чернівецьких вишів абітурієнти подали майже десять тисяч заяв.

Як повідомили у Буковинському державному медичному університеті, станом на 15 липня заяви на вступ до їхнього навчального закладу подало майже дві тисячі абітурієнтів. З них 500 заяв прийнято у перший день вступної кампанії. Вже традиційно найпопулярнішою в БДМУ залишається «Лікувальна справа».

Разом з тим, згідно з повідомленням, розміщеним на офіційному сайті БДМУ, кількість бюджетних місць цього року збільшено зі 100 до 180.
До Чернівецького торговельно-економічного інституту КНТЕУ абітурієнти подали поки що 482 заяви. Найбільший попит тут мають спеціальності «Менеджмент», «Туризм», «Фінанси і кредит».

А вступники Чернівецького національного університету ім.Ю.Федьковича переважно хочуть бути перекладачами та економістами. Як повідомив відповідальний секретар приймальної комісії ЧНУ Тарас Звоздецький, найбільше заяв абіту-рієнти подали на факультет іноземних мов (900 заяв), економіч-ний факультет (755) та інститут фізико-технічних і комп’ютерних наук (752).

Загалом за п’ять днів вступної кампанії на всі освітньо-ква-ліфікаційні рівні 5830 вступників подали 11140 заяв (згідно з правилами прийому, абітурієнт може подавати до одного вишу три заяви на різні спеціальності). На перший курс ЧНУ поки що хочуть вступити 3200 осіб, які подали 6420 заяв.
— Цього року зросла частка електронних заяв, — розповідає Тарас Звоздецький. – З 6,5 тисяч поданих заяв 3475 – електронні.

Тарас Іванович вважає, що ажіотаж серед абітурієнтів триватиме щонайбільше до кінця цього тижня. Далі вступна хвиля піде на спад.
Окрім більшої порівняно з попередніми роками кількості електронних заяв, особливостями цьогорічного вступу Тарас Іванович називає більш стислі терміни вступної кампанії та певні зміни в розрахунку балів. Зокрема, відтепер максимальний середній бал шкільного атестата – 60, а не 200, як це було раніше.

Щодо вступників з Криму та Сходу, то їх небагато. Лише одиниці з їх числа виявили бажання навчатися у столиці Буковини.
За державний рахунок за освітнім рівнем «Бакалавр» цьогоріч навчатиметься 1323 студенти ЧНУ. За словами Тараса Звоздецького, саме стільки державних місць виділили у Міносвіті. Порівняно з попереднім роком, це більше на сотню. Також безкоштовно навчатимуться 366 магістрів (на 30 більше, ніж торік). А ось держзамовлення «спеціалістів» скоротили — з 741 до 694.
Принагідно нагадуємо, що вступна кампанія триватиме до 24 липня.
Діонісія Кернична

peredplata