Чернівецький автовокзал – територія штрафів

Нині, відбудовуючи державу після років небаченого розкрадання бюджетних коштів, українці як ніколи відчули справжню ціну гривні. В складних економічних умовах уряд шукає все нові шляхи поповнення порожньої державної казни. І допоки пересічні українці справно платять податки на потреби держави, чиновники призабули про ще один дієвий спосіб поповнення бюджету – штрафи.

Є у Чернівцях «злачне» місце, де сумлінний міліціонер лише за добу може скласти щонайменше зо двадцять протоколів про адміністративні правопорушення, — Центральний автовокзал. Починати штрафувати там можна ще при в’їзді – за зупинку в заборонених місцях.

Чернівецький автовокзал – територія штрафів

Запитайте будь-якого водія автобуса (а особливо великогабаритного), що він думає про тамтешніх таксистів, і одразу ж почуєте гнівну тираду на їхню адресу. Не дивно, адже кермувальникам автобусів доводиться виконувати надскладні віражі, аби об’їхати десятки машин таксі, що буквально перегороджують в’їзд на територію вокзалу. Таксисти зупиняються де заманеться, буває, навіть прямісінько посеред дороги, щоб підібрати чергового пасажира. І їм глибоко начхати на всі правила дорожнього руху, а особливо на знак, котрий повідомляє: зупинка заборонена. Невиконання вимоги дорожнього знаку «зупинка заборонена» є порушенням п. 3.34 ПДР України, за яке передбачений штраф розміром від 255 до 340 грн. Якщо ж при цьому виникла аварійна ситуація, сума зростає до 680- 850 грн.

Чернівецький автовокзал – територія штрафів

Далі – гірше. По всьому периметру автовокзалу, на зупинках, прямісінько під дверима автобусів стоять десятки безвідповідальних пасажирів і проводжальників із цигарками в зубах — місце для очікування транспорту скидається на одну величезну «курилку». І це при тому, що в Україні вже два роки діє закон про заборону паління в громадських місцях, в тому числі на зупинках транспорту. Раніше ми вже писали про цю проблему, й тоді правоохоронці відповіли, що «не переслідують єдиної мети – скласти протокол, а проводять комплексну індивідуально-профілактичну роботу з правопорушником». Стає зрозумілим, що така робота абсолютно неефективна. Ба більше, – днями стала свідком кричущого випадку – серед інших курців під відчиненими дверима автобуса стояв правоохоронець і власним прикладом показував, як можна безкарно порушувати закон.

Чернівецький автовокзал – територія штрафів

Чернівецький автовокзал – територія штрафів

Чернівецький автовокзал – територія штрафів

Нагадаємо, за паління в тих місцях, де це заборонено законом, до фізичної особи має застосовуватись штраф від 51 до 170 грн. за перше порушення протягом року та 170-340 грн. за повторно вчинене.

Покурили – то чому б і не випити? То тут, то там на вокзалі можна побачити відвідувачів з пляшками пива в руках, котрі у спекотну погоду вирішили розслабитись, хильнувши «слабоалкогольного». А між тим, за новим законодавством пиво також є алкогольним напоєм. Санкцією ст. 178 КУпАП за розпиття пива, алкогольних напоїв у заборонених законом місцях або появу в громадських місцях у нетверезому стані передбачене покарання у вигляді попередження чи накладення штрафу. Якщо людина вперше скоює таке правопорушення, то на неї чекає штраф від 17 до 85 грн. Після повторного вчинення злочину штраф уже вищий – від 51 до 119 грн.

Припустивши, що за один день можна оштрафувати щонайменше 20 курців, трьох водіїв та одну особу з пляшкою пива в руці, шляхом нехитрих підрахунків отримуємо майже 2 тис. гривень в державну казну (за умови, що суд доведе провину правопорушників). Достатньо для того, аби за три дні назбирати суму, необхідну для купівлі якісного бронежилета. Було б бажання.

Діонісія КЕРНИЧНА

peredplata