Деревообробники зірвали проведення аукціону з продажу необробленої деревини у Чернівцях

4 вересня у Чернівцях на базі Буковинської універсальної біржі повинні були відбутися аукціонні торги з продажу необробленої деревини ресурсу заготівлі IV кварталу 2014 року.

Заявки на участь у аукціоні подали близько 130 підприємців-деревообробників, які ж згодом, у день торгів, відмовилися розпочинати їх. Переробників не влаштовував той обсяг продукції лісозаготівлі, яку виставили для реалізації лісгоспи Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства. Начальник Чернівецького ОУЛМГ Анатолій Ковальський зазначив, що у компетенції облуправління не перебуває питання збільшення розрахункової лісосіки, тому заготовити понад встановлену норму деревини від рубок головного користування лісогосподарські підприємства не мають права. Лісівник пояснив, що із загального обсягу заготовленої деревини 20% виділяється на соціальну сферу, 20% переробляється лісгоспами, значну частину становлять дрова паливні, які реалізовуються місцевому населенню. Решта деревини виставляється на аукціони, а те, що не викуплено місцевими переробниками (а це низькосортна продукція малих діаметрів) експортується. Перевіряти недобросовісних приватних експортерів кругляка лісгоспи не мають права, тому й не несуть відповідальність за експорт деревини приватними фірмами.

Підприємці пропустили повз свою увагу той факт, що у 2014 році загальний обсяг деревини, виставленої на місцевий аукціон, збільшився на 70 тис. кбм. Зате висловили невдоволення тим, що вона реалізовується через електронний майданчик, хоча практично самі викуповують її звідти. Як зазначають директори лісогосподарських підприємств, досі жодний буковинський деревообробник, який перед посадовцями та громадою обіцяв купувати низькосортну деревину («Лиш виставляйте на аукціон, ми все купимо!»), не виявив бажання придбати цю продукцію.
Аукціон з продажу необробленої деревини ресурсу заготівлі IV кварталу 2014 року в Чернівецькій області проведуть повторно. Деталі будуть повідомлені Буковинською універсальною біржею.

Прес-служба Чернівецького обласного управління
лісового та мисливського господарства

peredplata