Селяни вимагають, аби влада врешті їх почула

Селяни вимагають, аби влада врешті їх почула 4 вересня Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад зібрала на позачергові Загальні збори понад 1200 сільських та селищних голів, депутатів місцевих рад та міських голів з усіх областей України. Учасники зборів обговорювали наболілі проблеми та питання, які стосуються діяльності органів місцевого самоврядування сільських і селищних громад, відродження українського села та розвитку сільських територій.

Селяни вимагають, аби влада врешті їх почула

Розпочались збори виступами керівництва асоціації. Зокрема, Голова Асоціації Микола Фурсенко зазначив: «Місцеве самоврядування є основою держави. Ми з вами розуміємо, що саме на місцевому і районному рівнях тримається вся система влади в державі. Маємо надію, що у держави колись вистачить розуму повернутися обличчям до села, яке є хребтом української нації, дати можливість селянину жити, якісно працювати, і гідно заробляти на своїй рідній землі».

Селяни вимагають, аби влада врешті їх почула

Заступник Голови – керівник виконавчої дирекції ВАССР Вадим Івченко доповів про зусилля Асоціації. прикладені для лобіювання інтересів сільських громад України у напрямках децентралізації влади на користь сільських територіальних громад, вирішенні проблемних земельних питань, бюджетної політики, соціального захисту сільських жителів та ін. Всі пропозиції регіональних відділень ВАССР були сформовані у перелік вимоги до Уряду: не проводити жодних новацій бюджетних відносин без узгодження із Всеукраїнською асоціацією сільських і селищних рад, підтримати й невідкладно ухвалити закон про посилення ролі територіальних громад в управлінні земельними ресурсами, а також ретельно вивчити кожен район і врахувати пропозицію сільських та селищних рад щодо можливості об\’єднання, яке необхідно виконати винятково на добровільних засадах – це не повний перелік вимог сільських голів, які озвучив Івченко.
– Ми – єдина асоціація, яка зараз виступила проти Закону «Про добровільне об’єднання громад», який зараз зайшов у Верховну Раду. У ньому староста призначається і не може бути членом виконавчого комітету. Тобто він лишається права голосу і не зрозуміло, як він буде лобіювати інтереси в об’єднаній громаді? І завдяки нашим зусиллям закон не пройшов. Асоціація неодноразово надавала свої пропозиції Уряду. Наприклад, другий крок по зменшенню корупції – поверніть землю територіальним громадам. Віднесіть до комунальної власності відповідних територіальних громад сіл, селищ, міст всі землі, розташовані за межами населених пунктів в межах територій сільських, селищних, міських рад. Нас не чують. Чому? Чим завинило село перед державою? Ми хочемо тільки одне – щоб реформи пройшли для громад. І не за рахунок села,- сказав він.
Також збори сільських і селищних голів, і депутати місцевих рад вимагають від Кабінету Міністрів України створити агентство з розвитку сільських територій або заснувати посаду заступника міністра з розвитку таких територій. Окрім цього, з огляду на проведення третьої хвилі мобілізації, присутні вимагають пропонують використовувати у бойових загородах АТО військових, які вже брали участь у миротворчих операціях ООН і мають відповідний досвід організації захисту, проводити навчання осіб, призваних у період третьої хвилі мобілізації, та застосовувати їхні підрозділи для охорони південно-західного кордону України, а також запровадження зрозумілого та справедливого механізму ротації військовослужбовців у зоні АТО.
Підбиваючи підсумки, присутні прийняли рішення, та проголосували за нього, особисто передати представнику Уряду прийняті вимоги. Колона представників місцевого самоврядування вирушила до будівлі Кабінету Міністрів. В результаті делегація на чолі з Головою Асоціації Миколою Фурсенко зустрілась із Віце-прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом. Відкритий діалог з владою розпочався.

Олександра Мамаєва

peredplata