УВАГА: операція \”Мобільний телефон\”

УВАГА: операція "Мобільний телефон"З 10 по 30 вересня на території держави Державтоінспекція проводить операцію під умовною назвою «Мобільний телефон».

Нагадуємо, що розмовляти по мобільному телефону за кермом, тримаючи «мобілку» у руці, категорично заборонено.

Відповідну інформацію про цільову операцію на автошляхах поширив Департамент ДАІ МВС України:

«Під час розмови по мобільному телефону реакція людини сповільнюється на одну секунду, — зазначається у ній. — То ж водієві потрібно утричі більше часу для реагування на складну дорожню ситуацію. Внаслідок цього гальмівний шлях збільшується приблизно на 25 метрів».

«Не варто користуватися телефоном за кермом, — йдеться далі у відомчому повідомленні, — адже практично всі водії, за невеликим винятком, схильні до ефекту перемикання уваги з керування автомобілем на розмову. Увага концентрується на смузі руху, а периферійна інформація ігнорується.

Згідно з Правилами дорожнього руху, водіям категорично забороняється користуватися засобами зв\’язку, тримаючи їх у руці (за винятком водіїв оперативних транспортних засобів під час виконання ними невідкладного службового завдання).

Відповідальність за порушення заборони користуватися засобами зв\’язку, тримаючи їх у руці, визначається статтею 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а відтак карається штрафом від 425 до 510 гривень. Якщо при цьому виникне аварійна ситуація, штраф може збільшитися до 850 гривень, а порушника можуть позбавити права керування транспортними засобами на термін від 6 до 12 місяців.

Водночас, закон не забороняє користуватися пристроями hands free, оскільки водій має можливість керувати транспортним засобом, використовуючи обидві руки (провідні та Bluetooth-гарнітури, навушники тощо).

Позиція Державтоінспекції однозначна. «Їхати за кермом та розмовляти по мобільному телефону, водій не має права за будь-яких обставин», – наголошує начальник Департаменту ДАІ Анатолій Сіренко, – «керманич авто несе відповідальність не тільки за себе, але й за безпеку оточуючих. Тож завжди повинен пам’ятати, що самовпевненість й безвідповідальність на дорозі призводе до невиправних трагедій».

Прес-служба УДАІ УМВС України в Чернівецькій області

Довідково

Правила мобільної безпеки на дорогах (поради мобільних операторів)

Наявність мобільного телефону в автомобілі надає багато переваг, однією з яких, поза всяким сумнівом, є можливість зв’язку з екстреними службами у випадку дорожньо-транспортної пригоди. У той же час, користуватися мобільним телефоном під час водіння автомобіля без спеціальної гарнітури «hands free» небезпечно. Навіть якщо Ви уважні й обережні за кермом, розмова по мобільному телефону може відвернути Вашу увагу від ситуації на дорозі і призвести до непоправного.

Дотримуючись таких елементарних правила безпеки використання мобільних телефонів під час водіння автомобіля, Ви не тільки убезпечите себе і навколишніх, але й зможете запобігти можливій трагедії:
По можливості, утримуйтеся від розмов по мобільному телефону під час водіння.
Перед запуском двигуна, ми рекомендуємо Вам переводити телефон у беззвучний режим чи скористатися послугою «Голосова пошта».
Якщо Вам необхідно відповісти на дзвінок або передзвонити, знаходячись за кермом транспортного засобу: використовуйте гарнітуру «hands free»; постарайтеся звести розмову до мінімуму і попередьте співрозмовника, що Ви за кермом і повинні закінчити розмову якнайшвидше; відразу завершіть дзвінок у тому випадку, якщо розмова є для Вас відволікаючою, емоційною або неприємною.
Ніколи не відсилайте SMS і не переглядайте мобільний контент під час водіння.
Не записуйте повідомлення і не дивіться на номери викликів.
Використовуйте мобільний телефон для того, щоб подзвонити за екстреними номерами.
Використовуйте мобільний телефон, щоб допомогти іншим в аварійних ситуаціях.

Водії! Необхідно розуміти, що для того, щоб повністю убезпечити себе та оточуючих від яких-небудь негативних наслідків, одержавши вхідний дзвінок чи при необхідності подзвонити, потрібно зупинити Ваш транспортний засіб, здійснити паркування, здійснити розмову і лише після цього продовжити рух.

Чому б не припаркувати Ваш транспортний засіб і не поговорити досхочу по мобільному телефону, замість того щоб витрачати енергію і концентруватися одночасно на водінні і розмові?

Чинним законодавством України не забороняється використання спеціальних автомобільних наборів, що дозволяють розмовляти по мобільному телефону, не займаючи рук. У той же час, фахівці попереджають, що розмови по мобільному телефону, навіть якщо Ви не тримаєте його в руці, у чотири рази збільшують ймовірність ДТП.

Дещо з експериментів на тему «мобілки» і водія.

Професор Іра Хайман з американського Western Washington University довела, що використання мобільного відволікає від руху. Студенти, що взяли участьу експерименті, перетинали площу в університетському містечку по прямій швидше, ніж йдуть зигзагами молоді люди, базікаючи по телефону. Якщо стільниковий зв’язок так відволікає навіть пішохода, то що вже говорити про водія?..

Дослідження провели і в Європі. Зокрема, у Польщі були встановлені спеціальні камери, які знімали відправляючиSMS водіїв авто. З\’ясувалося, що, набираючи текст, звичайний шофер відволікався від дороги. Це б ще півбіди, якщо ненадовго. Але при відключенійводійській увазі автомобіль рухався в середньому на протязі 250 метрів. На такій відстані можна і в іншу машину в\’їхати, і людину, не дай Бог, збити.

У Британії фахівці з Transport Research Laboratory з\’ясували, що число аварій в результаті використання мобільного телефону за кермом збільшилася. Також вдалося встановити , що \”мобільні\” автобазіки створюють аварійні ситуації частіше в 4 рази. Не дивно, що сьогодні владі Туманного Альбіону збираються збільшити штраф для тих, хто не користується спеціальною гарнітурою, розмовляючи по мобільному за кермом.

Є чимало прихильників повної заборони використання мобільних пристроїв за кермом. Навіть якщо йдеться про гарнітурі hands free, що дозволяє водієві управляти кермом авто обома руками і при цьому невимушено вести розмову по телефону. Недавній інцидент в Каліфорнії став причиною нових дискусій з цього приводу. Водій їхав на позашляховику і був переляканий несподіваним викликом, що надійшов на телефон. В результаті чоловік втратив контроль над дорогою, автомобіль влетів в річку. За повідомленнями ЗМІ, 28 відсотків ДТП в Америці відбулися в результаті використання мобільної техніки. Навіть якщо це була вищезгадана гарнітура. Так, принаймні, вважають фахівці Ради з національної безпеки США.

(За матеріалами Інтернет- видань)

peredplata