Для того, щоб проголосувати, переселенцям потрібно змінити місце голосування

Для того, щоб проголосувати, переселенцям потрібно змінити місце голосування В Чернівецькій області перебуває більше 1500 переселенців зі східних областей України та Криму. ОПОРА нагадує, що переселенці зможуть проголосувати за місцем свого тимчасового перебування, звернувшись до відділу ведення Державного реєстру виборців. Звернутись можна виключно до 20 жовтня. Але, аби уникнути складнощів, бажано це зробити якомога швидше.

ОПОРА та Комітет виборців України розробили пам’ятку для переселенців та тих, хто не матиме змоги проголосувати за місцем реєстрації.

Що потрібно зробити переселенцю, щоб проголосувати на парламентських виборах 26 жовтня:
1. Звернутись до районного відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем тимчасового проживання. Зробити це потрібно не пізніше ніж за 5 днів до дня голосування (до 20 жовтня включно). Інформацію про місцезнаходження органів ведення Держреєстру в районах можна знайти на офіційному сайті Державного ведення реєстру, або зателефонувати за довідковим номером 109 зі стаціонарного телефону. Прийти до установи необхідно особисто. З собою обов’язково потрібно мати паспорт або тимчасове посвідчення громадянина України (якщо особа нещодавно набула громадянства України). Адреси районних відділів ведення реєстрів в Чернівецькій області з номерами контактних телефонів для довідок https://www.drv.gov.ua/portal/!cm_core.cm_index?option=ext_organ_ved&pid100=73&prejim=3
2. Написати заяву та надати підтверджуючі документи
В районному відділі Держреєстрі потрібно скласти заяву встановленого зразка https://www.drv.gov.ua/portal/f?p=files/legislation/p893_13092012_d2.pdf&f=1 В заяві вказати причину тимчасової зміни місця голосування. Для переселнців з Криму достатньо відмітки в паспорті про місце реєстрації в Криму. До заяви, у випадку необхідності, потрібно буде додати підтверджуючі документи. У якості таких документів можуть також стати проїзні документи, які засвідчать наміри перебувати 26 жовтня в певному населеному пункті.

3. Отримати посвідчення, що підтверджує тимчасову зміну місця голосування. За результатами розгляду заяви заявникам мають видати спеціальне посвідчення, яке підтверджує право голосувати за місцем перебування або ж буде надана обгрунтована відмова. В посвідченні про тимчасову зміну місця голосування буде вказана адреса та номер виборчої дільниці, де виборець голосуватиме. Орган ведення Державного реєстру повинен внести відповідні дані щодо виборця до списку виборців.

4. Прийти на дільницю, адреса якої вказана на посвідченні, в день голосування 26 жовтня. В день виборів на дільниці для голосування виборцям, які змінили місце голосування, видадуть один бюлетень, за яким вони голосуватимуть за партійні списки. Тобто, переселенці зможуть голосувати лише в загальнодержавному окрузі.
Нагадаємо, що відповідно до п. 10 ст. 1 Закону України Про вибори народних депутатів http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/4061-17 Виборець, який проживає або на день проведення голосування на виборах депутатів перебуває на території іноземної держави, а також громадянин України, якому тимчасово змінено місце голосування (без зміни виборчої адреси) на іншу виборчу дільницю поза межами одномандатного округу, до якого такий виборець віднесений на підставі відомостей Державного реєстру виборців про його виборчу адресу, має право голосу на виборах депутатів лише у загальнодержавному окрузі. Реалізація цього права забезпечується включенням виборця до списку виборців на відповідній виборчій дільниці із зазначенням, що такий виборець отримує лише бюлетень для голосування у загальнодержавному окрузі.
Про порядок тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси можна ознайомитись на сайті Державного реєстру виборців або зателефонувати до відділу адміністрування реєстру виборців Чернівецької ОДА (0372) 55-15-08 https://www.drv.gov.ua/portal/!cm_core.cm_index?option=ext_static_page&ppg_id=204

ОПОРА наголошує також, що змінити місце голосування можуть не тільки переселенці, а й ті виборці, які в день виборів перебуватимуть не за місцем реєстрації (робота, відрядження, санаторне лікування тощо). Процедура практично ідентична тій, яка стосується зміни місця голосування для переселенців.

Власне з самою процедурою зміни місця голосування (з різних причин) можна ознайомитись, передивившись спеціально розроблений ОПОРОЮ інформаційний ролик https://www.youtube.com/watch?v=HU3hFhuhR60

peredplata