ПРОВЕДЕНО ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ ПРАВОВИХ ЗНАНЬ «ПОДОЛАННЯ КОРУПЦІЇ В СУДОВІЙ СИСТЕМІ»

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 3 вересня 2014 року «Про деякі заходи щодо сприяння утвердженню доброчесності в судовій системі» з 29 вересня по 03 жовтня 2014 року, напередодні Дня юриста, у місті Чернівці проводився Всеукраїнський тиждень правових знань «Подолання корупції в судовій системі», в рамках якого відбудуться тематичні заходи з питань підвищення рівня правової обізнаності громадян щодо протидії корупції в судовій системі.
Питання боротьби з корупцією традиційно посідає одне з перших місць у політиці будь-якої країни. Щоправда, ефективність антикорупційних заходів у різних країнах різна. Протидія корупції в усіх державах лишається одним із головних завдань правоохоронних органів, які наділені для цього відповідними повноваженнями. Як і в будь-якій державі світу, особливо в умовах реформування економіки, зміни соціально-політичного ладу, в Україні також існує це негативне явище. Запровадження дієвих механізмів, спрямованих на протидію, зниження корупційних впливів на політичну, економічну й соціальну системи України є одним із пріоритетних напрямів діяльності держави на сучасному етапі. Незважаючи на низку заходів, що були вжиті для подолання корупції в судовій системі, її прояви негативно позначаються на забезпеченні національної безпеки держави, викликають напругу в суспільстві, негативно впливаючи не лише на внутрішні відносини, а й на формування міжнародного іміджу нашої держави. Кардинально поліпшити ситуацію у сфері боротьби з корупцією в судовій системі в Україні, повернути довіру громадян, суттєво поліпшити інвестиційний клімат, зміцнити партнерські відносини з міжнародним співтовариством, неухильно дотримуватися конституційних прав і свобод людини в інтересах утвердження законності та правопорядку – ось основні завдання, про які вже неодноразово говорилося.
Неабияку роль у протидії корупції в судовій системі потрібно надати ЗМІ, сприяти їм у широкому висвітленні заходів боротьби з цим явищем, щоб кожен ганебний випадок ставав відомим широкому загалу. Причому будь-яке повідомлення повинно бути перевіреним, а не огульним.
В рамках Всеукраїнського тижня правових знань проводились лекцій у навчальних закладах міста з питань ролі та мотивації антикорупційної поведінки громадян у стосунках із судами; надавалась безоплатна первинна правова допомога населенню з питань, що можуть бути пов\’язані із корупцією; організовувались у засобах масової інформації роз\’яснення порядку дій громадян у випадках вимагання від них неправомірної вигоди тощо.
Начальник Чернівецького міського управління юстиції Світлана АФОНІНА

peredplata