Буковина готова з 10 листопада ввімкнути “цифру”. Правда, хто її буде приймати?

Буковина готова з 10 листопада ввімкнути “цифру”. Правда, хто її буде приймати?Перший заступник голови ОДА Г.Галиць каже, що вже з 10 листопада Буковина переходиь на цифру. При цьому, два потужних регіональних канали ТВА та ТРК \”Чернівці\” не виграли конкурс на цифрове мовлення. Та й люди не мають засобів для прийнятття цифрового сигналу. І купити наразі і в Києві їх неможливо. То про що мова?

“Цифрове мовлення: наближення інформаційного суспільства до кожної буковинської оселі” – під такою назвою відбулася робоча нарада, яку провів перший заступник голови облдержадміністрації Георгій Галиць. Участь у ній взяли фахівці з телекомунікацій, а також керівники управлінь облдержадміністрації, в компетенції яких сприяти формуванню телерадіоінформаційного простору регіону. Під час наради йшлося про перехід області з аналогового на цифрове телевізійне мовлення. Особлива увага була приділена впровадженню механізмів державної підтримки під час переходу на «цифру» соціально вразливим верствам населення. Саме на ньому акцентував увагу у своєму виступі перший заступник глави облдержадміністрації, повідомляє прес-служба ОДА.

Як відзначив Георгій Галиць, на Буковині склалася реальна можливість вже в найближчому часі розпочати перехід від аналогового до цифрового наземного мовлення, насамперед облдержтелерадіокомпанії. За його словами, вже з 10 листопада телеканал “Буковина” має можливість розпочати мовлення в цифровому форматі – для цього створені всі технологічні умови. Чернівецька філія Концерну радіомовлення, радіозв’язку і телебачення здатна забезпечити передачу цифрового телевізійного продукту ОДТРК на передавачі в Чернівцях і Новодністровську та його поширення.

“На регіональному рівні влада ставить перед собою завдання подбати про соціально незахищені верстви населення краю при переході на цифрове мовлення, зокрема мова йде про придбання телевізійних приставок (сет-топ-боксів), і, таким чином, забезпечити їхні інформаційні потреби”, – відзначив Георгій Галиць. Він доручив відповідним управлінням крайової виконавчої влади внести пропозиції щодо механізмів забезпечення соціально незахищених мешканців області телевізійним продуктом у цифровому стандарті, а також провести в регіоні інформаційно-роз’яснювальну кампанію з питань впровадження “цифри”. Перший заступник глави облдержадміністрації також доручив підготувати клопотання до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення про необхідність впровадження регіонального мультиплексу для інших телевізійних мовників регіону.

Довідково
Остаточний перехід на цифрове телевізійне мовлення з 1 січня 2015 року (до цього часу паралельно функціонуватимуть аналоговий і цифровий стандарти) дасть можливість глядачу дивитися більшу кількість каналів відмінної якості, а 10 каналів будуть транслюватися в режимі HD (підвищеної якості). Провайдер “Зеонбуд” вже змонтував 4 передавачі в Чернівцях, та 4 – в Новодністровську. Кожен передавач транслює 8 телеканалів загальним цифровим пакетом (мультиплексом). Телеканал “Буковина” одержав ліцензію на 40 канал в Чернівцях та на 25 – в Новодністровську. В пакеті з телеканалом “Буковина” будуть транслюватися 5 київських каналів та 2 канали чернівецьких мовників. Тобто, телеглядач за допомогою цифрового перетворювача (сет-топ-бокса) зможе дивитися 32 телеканали, з них 3 – чернівецьких мовників.

Від редакції: в області не продаються ні телевізори, ні передавачі, які розкодовуютьформат цифрового сигналу, який транслюватимуть. А поправді транслюватимуть в цифрі не три, а лишень один канал – ЧОДТРК \”Буковина\”, бо решта дві – то компанії, у яких ні апаратури, ні студій, ні людей.
Див. Час

peredplata