Виборчі настрої на Буковині: за кого голосуватимуть виборці

Фінішна пряма передвиборчих перегонів на Буковині: довіра до провладних політичних сил йде вниз. Так можна стверджувати на підставі результатів опитувань, проведених у Чернівецькій області 8-11 жовтня цього року.

1200 респондентів, що мешкають у всіх районах області, було опитано методом особистого інтерв’ю.

Респондентам пропонували дати відповідь на питання: «За яку політичну силу Ви б проголосували, якби у найближчу неділю відбувалися вибори до Верховної Ради України?», обравши серед політичних сил: Блок Петра Порошенка (В.Кличко), партія «Батьківщина» (Ю.Тимошенко), Радикальна партія Олега Ляшка, Партія «Народний фронт (А.Яценюк), партія «Громадянська позиція» (А.Гриценко), партія «Свобода» (О.Тягнибок), партія «Об’єднання Самопоміч» (А.Садовий), партія «Сильна Україна» (С.Тігіпко) (зазначені політичні сили розташовані в порядку зниження рейтингів – від найвищого до найнижчого), а також їм пропонувалася відповідь «За іншу партію», «Не взяв би участі у голосуванні» і «Важко сказати».

За даними опитування, по загальнодержавному одномандатному виборчому округу в окрузі №202

лідирує політична партія «Блок Петра Порошенка» з результатом 26,1% голосів виборців.
На другому місці ВО «Батьківщина» – 23,4%.
На третьому Радикальна партія Олега Ляшка – 10,6%.
Далі йде партія «Народний фронт» – 9,5%.
На межі виборчого бар’єру перебуває «Громадянська позиція» – 5,0%,
за межею проходження до парламенту перебувають ВО «Свобода» – 4,1% голосів виборців, об’єднання «Самопоміч» – 3,8% та партія «Сильна Україна» – 1,1%.
Не взяли би участі в голосуванні 8,6%, не визначилися («важко сказати») – 7,8%.

Виборчі настрої на Буковині: за кого голосуватимуть виборці

Електоральні настрої щодо найрейтинговіших в області політичних сил дещо змінилися від кінця вересня. Блок Петра Порошенка, хоч і повільно, але втрачає позиції: від 28,5% готових голосувати виборців Буковини наприкінці вересня до 26,1% у жовтні. Довіра до партії «Батьківщина» за той же період зросла від 21,2% до 23,4%. Рейтинги інших партій, які згідно з опитуванням долають прохідний бар’єр, також знизилися: Радикальна партія Олега Ляшка – від 12,6 до 10,6%, «Народний фронт» від 11,3 до 9,5%, Громадянська позиція (після попередньої тенденції до зростання) – від 5,7 до 5,0%.
Олег Васильович Грешко,
«Буковинський інститут соціології»

peredplata