В Чернівцях розповсюджують листівки проти кандидатів-нардепів

20 жовтня в Чернівцях відбулась акція «Люстрація, від якої не втече ніхто», під час якої роздавались листівки “Аналіз роботи депутатів-буковинців в Верховній Раді. Молодь попереджає. Голосуй відповідально!”. Також в анонсі акції йшлось про те, що “ініціатори акції виступають за недопущення таких кандидатів до влади і готові озвучити вголос свої думки та надати конкретні аргументи”.

Фото з акції: http://i.imgur.com/zRiLACw.jpg

Листівки від імені до цього часу невідомого в Чернівцях руху “Молодь нації за люстрацію” (хоча участь в акції брали в тому числі далеко не молоді люди) містять інформацію про кандидатів-народних депутатів від Чернівецької області (не всіх, зокрема, відсутня інформація про кандидата в списках Опозиійного блоку під номером 18 Івана Мирного) з вказанням сум коштів, які, як йдеться в листівках, вони отримували протягом депутатства. Листівки містять вихідні дані: замовник і відповідальний за випуск Іллюк Д. Тираж 30 тисяч примірників.

Фото листівки: http://i.imgur.com/XnTogBY.jpg, http://i.imgur.com/8mSHnH7.jpg, http://i.imgur.com/KbF7VR2.jpg

В листівках “Аналіз роботи депутатів-буковинців в Верховній Раді. Молодь попереджає. Голосуй відповідально!” йдеться про кандидатів, які наразі балотуються по одномандатним округам Чернівецької області або по спискам партій, і які вже були народними депутатами Верховної Ради минулого скликання. Зокрема, оцінюється за прописаною в примітках методологією ефективність їхньої роботи та “вартість” їх утримання громаді, про те, хто брав компенсацію на оренду житла та матеріальну допомогу. Інформація підсилюється тезами: “Нічого не зробили, а гроші отримали”, “Вони повертаються по твій голос” тощо.

Таким чином ці листівки можна вважати агітаційними, або такими що закликають не голосувати за того чи іншого кандидата/партію. Відповідно, їх виготовлення та розповсюдження мало бути профінансоване за кошти виборчих фондів кандидатів чи партій, адже відповідно до п. 6 ст. 68 закону України про вибори народних депутатів України, передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах. Кандидати у депутати, зареєстровані у загальнодержавному окрузі, можуть здійснювати передвиборну агітацію за кошти виборчого фонду партії. Використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється. http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/4061-17/print1413884492862411

Серед довірених осіб кандидатів та уповноважених осіб партій в Чернівецькій області вказаного замовником Іллюка Д. не значиться http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2014/wp009?PT001F01=910. Таким чином в цьому випадку можна вбачати порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації, відповідальність за яку передбачено п.10 ст. 212 Кодексу України про адміністративні правопорушення (здійснення передвиборної агітації особою, участь якої у передвиборній агітації заборонена законом, проведення передвиборної агітації поза строками, встановленими законом чи в місцях, що заборонені законом, здійснення передвиборної агітації у формах і засобами, що суперечать Конституції або законам України, або інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення передвиборної агітації). Це тягне за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до п\’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п\’ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА відкрило гарячу лінію за номером 099 010 65 51. Важливу інформацію можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org та на сторінці в Facebook – https://www.facebook.com/oporaChernivtsi
Мапа порушень: http://map.oporaua.org/
Додаток для Android Вибори 2014: http://goo.gl/I7M3TN

peredplata