Нові правила вступу до ВНЗ у 2015 році

Під час вступу виші зможуть приймати лише сертифікати 2015 року Міносвіти затвердило Умови прийому до ВНЗ на 2015 рік, і вони вже оприлюднені в інтернеті. У правилах є чимало новацій і для навчальних закладів, і для абітурієнтів, тож фахівці радять уважно ознайомитися з особливостями вступної кампанії наступного року.

Деталі \”Експрес\” з\’ясовував у Віктора Громова, освітнього експерта.

— То в чому відмінність правил вступу до ВНЗ 2015 року від попередніх?

— Найперше — зміни торкаються системи ЗНО, бо нині саме за показниками у сертифікатах студентів зараховують на навчання. 2015 року ЗНО базуватиметься на принципі \”склав/не склав\”, і той, хто тестування склав, зможе вступати до вишу. Кількість балів у сертифікаті вимірюватиметься від 100 до 200 балів. Під час вступу виші зможуть приймати лише сертифікати 2015 року – адже недоцільно порівнювати знання випускників різних літ.

— Тобто тим, хто складав ЗНО у попередні роки, доведеться перескладати тести?

— Так. Раніше для вступу брали сертифікати, починаючи з 2008 року. Зараз Міносвіти вирішило допускати лише \”свіжі\” результати ЗНО. Тож якщо людина має сертифікат попереднього року, він не буде чинним при вступі у 2015-му. Такому абітурієнтові слід реєструватися і складати ЗНО разом із випускниками.

— Як формуватиметься конкурсний бал при вступі?

— Це буде сума балів вступника за кожен сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання, середній бал атестата та за конкурс творчих або фізичних здібностей, якщо такий проводиться. Що цікаво, виш має право призначати кожній складовій конкурсного бала коефіцієнти, залежно від її пріоритетності – у сумі виходитиме одиниця. Так, до прикладу, Умови визначають, що сертифікат ЗНО з кожного предмета має становити не менш як 20 відсотків конкурсного бала. Крім того, виші мають право встановлювати мінімальний прохідний бал, аби відібрати найсильніших абітурієнтів.

— У які терміни відбудеться вступна кампанія 2015 року?

— Розпочнеться прийом 10 липня, закінчиться о 12 годині 1 серпня. Навчальні заклади прийматимуть заяви від абітурієнтів у паперовій або електронній формі. Якщо ж особи проходять співбесіди, складають вступні іспити або творчі конкурси, то вони подають документи до 24 липня. Уже 2 серпня виші оприлюднюють рейтинговий список рекомендованих до зарахування.

— Чи будуть зміни у системі зарахування?

— Так, це чи не основна зміна в Умовах прийому. Раніше вступників зараховували у три \”хвилі\” – зізнаюся, чи не усі міжнародні експерти були шоковані таким способом набору студентів, бо нерідко за цю третю \”хвилю\” набирали тих, \”кого треба\”. Натомість, в європейських країнах уже давно діє система пріоритетів.
Що це означає? Абітурієнт, подаючи заяву на вступ до вишу (а в наступному році він зможе подати максимально по три заяви до п\’ятьох вишів), вказує, який навчальний заклад, факультет чи напрям для нього є пріоритетним – біля нього ставить \”1\”. Біля менш пріоритетного – \”2\”, \”3\”… Якщо не вступає на \”одиничку\” зі своїм рейтинговим балом, система автоматично зараховує такого студента у другий за пріоритетністю ВНЗ, третій і так далі.

До 18 години 6 серпня абітурієнти повинні надати оригінали документів – на місце, куди рекомендовані до зарахування на бюджетну форму. Оновлений список навчальні заклади оприлюднять не пізніш як о 12 годині 7 серпня, а зарахування на навчання за державним замовленням відбудеться не пізніш як о 12 годині 8 серпня.

— Чи будуть зміни у розподілі держзамовлення?

— Хоча б за три дні до початку прийому документів на навчання за ступенем бакалавра, виші повинні оприлюднити інформацію про кількість місць державного замовлення – мова про 80% загальної кількості. Інші 20% будуть розподілені між вишами після того, як стануть відомі результати конкурсу, – МОН надасть місця тим закладам, до яких найбільше хочуть потрапити абітурієнти. А вже з 2016 року за таким принципом планують розподіляти всі бюджетні місця. Це – гарна ініціатива, бо вона уможливить розвиток сильних університетів, а ще – постійно ставати кращими, аби конкурувати за абітурієнтів.До слова, навчальні заклади до 1 грудня повинні на основі Умов прийому МОН розробити та затвердити власні умови.
Олена КОВАЛЬСЬКА

peredplata