Ми прагнемо партнерських відносин із деревообробниками – Анатолій Ковальський

Вчора, 18 листопада, під керівництвом начальника Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолія Ковальського відбулася нарада з директорами державних лісогосподарських підприємств, на якій аналізували роботу лісгоспів області. Також за участі першого заступника голови Чернівецької обласної державної адміністрації Івана Рибака обговорювалося питання щодо реалізації деревини. Іван Рибак акцентував, що необхідно раціонально вирішити ситуацію, яка склалася із забезпеченням деревообробників сировиною.
– Ми повинні виконувати аукціонні договори, – звернувся до директорів лісгоспів начальник Чернівецького ОУЛМГ А.Ковальський. – Ситуація, коли людина не отримує куплену деревину, є неприпустимою. Ви маєте працювати з підприємцями конструктивно та шукати шляхи порозуміння, адже вони – наші партнери. Є окремі випадки, коли покупці не завжди вчасно отримували деревину, проте при вивченні питання по суті з’ясовувалося, що у цьому є не лише вина лісгоспів. Окремі деревообробники купують на аукціоні, наприклад, технічну сировину, а від лісогосподарських підприємств вимагають продукцію лісозаготівлі іншої, вищої якості.
Анатолій Йосипович зазначив, що ринок лісопродукції повинен бути прозорим:
– Нами буде здійснено додаткові кроки для забезпечення прозорості заготівлі та реалізації деревини, що дасть змогу підприємцям планувати свою роботу. Наразі ми оприлюднили на сайті облуправління сортиментну структуру лісосічного фонду, відведеного в рубки головного користування на 2015 рік. Також хочу зазначити, що ми відкрито говоримо про роботу лісогосподарських підприємств та її результати, у той час, коли деревообробники мовчать, скільки коштів ними перераховано до бюджету, скільки створено робочих місць тощо. Ми хотіли б, щоб і вони інформували про результати своєї діяльності.
Ситуацію, яка нещодавно склалася із реалізацією деревини на ДП «Берегометське лісомисливське господарство» у Вижницькому районі, пояснив головний інженер підприємства Зіновій Джурик:
– Наш лісгосп постійно іде назустріч підприємцям. Так, у І кварталі для продажу виставлено 5,2 тис. куб. м лісоматеріалів круглих, а уже у ІІ – 11,7 тис. куб. м, у третьому – 10,5 тис. куб. м, у ІV – 11,322 тис. куб. м. На їхню вимогу ми почали продавати техсировину, повернулися до практики реалізації деревини з верхніх складів, пішли на зниження ціни на деревину. А от задовольнити потреби окремих підприємців, які хочуть багато якісної деревини за безцінь, ми не можемо. Статистика свідчить наступне. За 10 місяців цього року пиловника діаметру 14-18 см купили лише 540 куб. м, а діаметром 36 см і більше – 15,124 тис. куб. м. Якщо говорити про конкретну ситуацію, яка виникла нещодавно, то лісівники розуміють, як складно працювати останнього кварталу року, особливо у таких погодних умовах. Ще нас підвела техніка: вийшли з ладу 9 трелювальних тракторів, а відремонтувати їх коштує недешево. Попри це, ми докладемо усіх зусиль, щоб до кінця місяця виконати свої зобов’язання перед покупцями деревини.

Прес-служба Чернівецького обласного управління
лісового та мисливського господарства

peredplata