Вкладникам ТЕРРА БАНКУ у Чернівцях не видають кошти

Буковинці-вкладники Терра Банку тепер називають себе ошуканими – їм не видають вклади. Сьогодні вони чергового разу прийшли до управління Національного банку України у області, аби дізнатися, коли врешті банкіри припинять з ними грати, як самі кажуть, в «лохотрон»…

Вкладникам ТЕРРА БАНКУ у Чернівцях не видають кошти

Нагадаємо, у жовтні цього року про ситуацію, що склалася з банком та чому люди не можуть забрати кревні, на їх вимогу розповідав начальник відділу банківського нагляду управління Національного банку України в Чернівецькій області Богдан Хотинський. За його словами, правлінням НБУ Терра Банк віднесений до категорії неплатоспроможних і рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб з 22-го серпня там запроваджено тимчасову адміністрацію терміном на 3 місяці – по 22 листопада. Правління усунене від керівництва цим банком, а тимчасовим адміністратором неплатоспроможного ПАТ «ТЕРРА БАНК» призначено уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Юрія Ірклієнка, (бульвар Дружби народів, 28-В м. Київ). Також, аби забезпечити виплату коштів вкладникам за договорами, термін яких закінчився, а також за договорами банківського рахунку вкладників та пенсійних коштів пенсіонерам, які обліковуються як вклади на вимогу фізичних осіб, під час тимчасової адміністрації Фонд мав право надати банку цільову позику. Станом на середину жовтня, за словами пана Хотинського, Фонд посилено шукав потенційних інвесторів цього неплатоспроможного банку. Якби ПАТ «ТЕРРА БАНК» ліквідували (на що, до речі, й сподівалися обурені вкладники) Фонд мусив би розпочати виплату їм коштів через сім днів з дня прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.

Саме тому начальник відділу банківського нагляду домовився тоді з вкладниками, що після 22 листопада він особисто зустрінеться з ініціативною групою та розповість, де і як їм отримати гроші.

Але наступило вже 25 листопада. За словами Віктора Антимійчука, вкладники раптом дізналися, що тимчасову адміністрацію продовжено… ще на місяць. Але як можна повірити, що за цей проміжок часу їх знову не «кинуть»? З’ясувалося, що дехто таки отримав гроші – стосувалося це вкладників, термін угоди з банком яких закінчився до 22 серпня, тобто до введення тимчасової адміністрації. Виплачував їх «Укрінбанк». Однак багатьом з них добровільно-примусово пролонгували угоди – кому на 7 днів, а кому декілька разів по 7 днів, щедро обіцяючи такі ж «щедрі» відсотки. За словами подружжя Аманюк, людей нагло й цинічно обманювали працівники Терра Банку ще з квітня місяця та продовжували їхні договори. Грошей вже тоді не було, але це, мовляв, не заважало повсюди рекламувати бездоганну банківську діяльність та обіцяти 26% річних, на що «клювали» добродушні власники коштів, аби отримати до них ще й додаткову копійчину:

Вкладникам ТЕРРА БАНКУ у Чернівцях не видають кошти

«Мені зараз дуже потрібні ці гроші на лікування онуки, – ледь не плаче пані Галина Аманюк, – то доки я маю ходити й випрошувати своє?»
«А я звертався до Нацбанку України, чому, зважаючи на наявні обставини, він досі не відкликає ліцензію Терра Банку, – розповідає Василь Фуга, – то отримав відповідь, що таке рішення може бути за рахунок ліквідації і реалізації майна банку, А майна там ніякого й немає…

Ще іншим вкладникам-чернівчанам впродовж вже кількох місяців, в тому числі і до введення тимчасової адміністрації, з НБУ надходили та досі, як вони кажуть, надходять відповіді ідентичні – мовляв, «органам державної влади забороняється впливати на керівництво чи працівників банку у ході виконання ними службових обов’язків або втручатись у діяльність банку, за винятком випадків, передбачених законом».

Який такий закон застосовується, аби наразі не видати їхні кошти, як це було обіцяно не раз, люди не розуміють. Але запевняють, що вже не довго тихо-мирно чекатимуть того, що їм належить по закону Божому…
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata