Сільська рада Сторожинеччини проти мобілізованого?

До редакції звернувся мешканець с. Дубове Сторожинецького району Василь Буфля зі скаргою, що під час його перебування у розпорядженні військкомату у родини забрали землю, з якої, власне, ця родина й живе. І зроблено це, як він стверджує, Михальчанською сільською радою, до якої село належить територіально.

…Більше півтора десятка років, згідно з погосподарською книгою, ділянкою загальною площею 0, 40 га користується в Дубовому Василь Буфля. Він справно платить за землю, як і годиться, до Михальчанської сільської ради. У 2008 році Василь вирішив її приватизувати та звернувся до депутатів за дозволом на виготовлення проекту відведення. Дозвіл хлопець отримав, однак протермінував подання на розгляд сесії відповідних документів. Та, попри все, він продовжував користуватися цією землею.

Якось, за словами Василя, через бажання допомогти односельцеві він потрапив у немилість до нинішнього сільського голови. Той, мовляв, одразу знайшов документи, що підтверджували невиконання Буфлею рішення стосовно приватизації землі. Василь пояснив це доволі скрутним становищем (на утриманні хлопця, як він стверджує, перебуває хвора матір та брат-інвалід ) та знову звернувся до депутатів, цього разу аби продовжили термін дії колишнього рішення. Але замість дозволу молодий чоловік дізнався, що депутати забрали у нього 18 сотих. У сільраді пояснили, що громаді ніде випасати овець, тим більше, що стина (загін) була тут ще здавна…

За словами мешканця с. Михальча Миколи Демедюка, насправді ніхто на цю землю не претендував, і вівцям вистачало де пастись, а колишнє, прадавнє пасовище, що колись тут було, давно вже заросло не лише бур’яном, а й лісом…

Аби захистити власне право на землю, Василь подав позов до суду. Цієї весни Сторожинецький районний суд скасував «вердикт» депутатів про відмову у продовженні терміну дії попереднього рішення.

А трохи згодом хлопець отримав повістку і відбув у розпорядження військових.
Тим часом сільрада не погодилася з рішенням суду першої інстанції та, без відома Василя, за його відсутності вдома, подала апеляцію до Вінницького апеляційного адміністративного суду.

Вінницькі судді розглядали справу без сторін. Вони скасували постанову райсуду за позовом Буфлі про оскарження рішення сільради.

Суд дослідив, що Василь, мовляв, просив депутатів продовжити термін дії їх рішення від 2008 року, яке вже втратило чинність. Також апеляційний суд зазначив, що чоловік «не позбавлений права повторного звернення стосовно надання дозволу на виготовлення проекту відведення щодо надання земельної ділянки безоплатно у власність для ведення особистого селянського господарства». З надією на позитивне рішення, Василь подав заяву…

Голова Михальчі Захарій Шевчук запевняє, що ніхто з депутатів, та і він особисто, навіть не думав про порушення прав мобілізованого. Навпаки – хоча Василь ще жодного дня не перебував у зоні проведення АТО, громада скинулася коштами та придбала йому та ще кільком односельцям бронежилети. За словами керівника сільради, Буфля насправді платить лише за 15 сотих, а не за 40. А рішення сесії у 2008 році на його користь взагалі було, мовляв, неправильним – згідно із Земельним кодексом, така земля може перебувати хіба що в оренді. На апеляцію ж до Вінниці під час перебування чоловіка на військовій службі подали тому, що знали напевне, що він має адвоката. Зараз, за словами голови, як і радив апеляційний суд, Василь написав повторне звернення стосовно вирішення своєї земельної проблеми. Але сесії ще не було, тож вирішення питання попереду. Однак, коли депутати і відмовлять мобілізованому у дозволі приватизувати саме цю ділянку, то обов’язково намагатимуться надати рівноцінну в іншому місці…

Тож залишається сподіватися, що і керівник сільради, і обранці громади – депутати, і військовослужбовець Василь Буфля врешті таки знайдуть порозуміння. І вже невдовзі молодий чоловік отримає бажаний дозвіл на приватизацію землі, якою давно користується.
Наталія БРЯНСЬКА
Р.S. Коли верстався номер, односельці Василя Буфлі принесли до редакції копію рішення сесії Михальчанської сільської ради від 22 серпня 2014 року, яким йому відмовлено «у наданні дозволу на розроблення проекту із землеустрою щодо відведення земельної ділянки безоплатно у власність…», оскільки ця земля входить до земель громадської стини…Невже так швидко про це голова забув?

peredplata