Податковий контроль підприємств Буковини зменшено на третину

За словами заступника начальника ДФС у Чернівецькій області Наталії Чернівчан кількість планових та позапланових перевірок платників податків – юридичних осіб за визначеними критеріями ризикоорієнтованої системи з початку нинішнього року зменшилася – із 658 до 463. Водночас їх ефективність зросла, оскільки контролери використовують під час проведення перевірок докорінно змінені та сучасні форми податкового аудиту. Порушення норм чинного податкового законодавства та спробу заощаджувати на сплаті податків встановлено у всіх перевірених. За результатами донараховано узгоджених податкових зобов’язань в сумі 54,4млн.грн., що на 0,6 млн. грн. більше відповідного показника минулого року (53,8 млн. грн.). Також, з початку року зменшено суму ПДВ, яка заявлена до відшкодування з бюджету, у розмірі 2,7 млн. грн. та на 10,7 млн. грн. зменшено від’ємне значення об’єкта оподаткування податком на прибуток .

Буковинські податківці стверджують, що саме запровадженням ризикоорієнтованого підходу при відборі платників податків для перевірки дозволяє зменшити їх кількість, а періодичність проведення визначається залежно від ступеня ризику в діяльності таких платників податків та поділяється на високий, середній та незначний. Платники податків з незначним ступенем ризику включаються до плану-графіка не частіше, ніж раз на три календарних роки, середнім – не частіше ніж раз на два календарних роки, високим – не частіше одного разу на календарний рік.

\”Ми ретельно аналізуємо ризики, які створює в своїй діяльності платник. В цьому нам ефективно допомагає електронне звітування та співставлення інформації по контрагентах-ділових партнерах. Єдиним принципом відбору підприємств до перевірки є наявність у їх фінансово-господарській діяльності ризиків несплати належних платежів до бюджету. До сумлінних платників податків не застосовуємо пост-контроль, тоді як для «махінаторів» такий контроль є невідворотним\”, – запевнила Наталія Чернівчан.

peredplata