ДФС Буковини провела «День відкритого спілкування»

Днями, в Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області у рамках проведення «тижня права», відбувся «День відкритого спілкування». Традиційно відзначення «тижня права» супроводжується проведенням заходів з популяризації знань про права громадян та вимоги Загальної декларації прав людини, яка є найавторитетнішим джерелом міжнародних норм щодо прав людини у світі, регламентованих рішенням Генеральної Асамблеї ООН ще 1948 році.

На цей раз ухвалена тематика «Дня відкритого спілкування» присвячена питанням роз’яснення особливостей адміністративного оскарження рішень контролюючих органів, й обрана управлінцями регіонального відомства не випадково, маючи цільовий характер. Саме вона поширена і стосується компетенції податкового відомства, а також безпосередньо прав платників податків. У взаєминах платників з податківцями вона є найбільш актуальною завжди.

Кращим доводом у виправданні цієї ініціативи органів ДФС в області стала багаточисельна кількість учасників, для яких приводом взяти участь у «дні відкритого спілкування» було анонсування заходу на сайті в мережі Інтернет. А кількість запитань, що надходила від платників, пов’язаних саме з обраною темою, остаточно переконало організаторів в правильності і своєчасності її обрання. Всього в цей день надійшло 18 телефонних дзвінків від представників бізнесу та обслуговуючих їх юридичних компаній. Загальна середньоденна чисельність відвідувачів перевищила сподівання. Зазвичай – це 4-5 відвідувачів в день. Натомість, цей захід відвідали у п’ятеро більше платників.

Будучи головним фігурантом «Дня відкритого спілкування» та коментуючи формат заходу, начальник відділу адміністративного оскарження управління правової роботи Головного управління ДФС у Чернівецькій області Марина Вавринчук зазначила: «Безперечно варто проводити такі «дні спілкування» з платниками. Зазвичай, управлінці мають справу з документами, а безпосередня комунікація, в більшості випадків, кращий спосіб досягти порозуміння, відволікаючись від правової рутини. Й хоча ми щоденно зайняті системною роботою з розв’язання податкових спорів у межах адміністративного оскарження, як правило, під час проведення одноденного такого заходу можна об’єктивно оцінити ступінь довіри платників до нас. Думаю, практика організації такого двостороннього діалогу, корисна обом сторонам. Перш за все, суб’єктам господарювання – їм надається можливість отримати фахові консультації і законодавчі роз’яснення щодо прав та захисту комерційних інтересів, скоротивши час та зусилля, оминаючи процедуру судового оскарження. З іншої сторони – для нас, правників, це нагода виявити недоліки в роботі органів фіскальної служби та своєчасно їх усунути».

Не менш важливий аргумент, який озвучила посадовець – це те, що застосування процедури адміністративного оскарження рішень органів ДФС сприяє запобіганню проявам корупційних діянь, збереженню права платників податків на оскарження рішень контролюючих органів та на всебічний і об’єктивний розгляд таких скарг. Якщо платник податків вважає, що контролюючий орган неправильно визначив суму грошового зобов’язання або прийняв будь-яке інше рішення, що суперечить законодавству, або виходить за межі повноважень контролюючого органу, встановлених Податковим кодексом або іншими законами України, він має право звернутися до контролюючого органу вищого рівня із скаргою про перегляд цього рішення. Скарга подається контролюючому органу вищого рівня у письмовій формі протягом 10 календарних днів. Також, за власним бажанням та потребою платник може надати належним чином засвідчені копії документів, розрахунків та доказів.

«День відкритого спілкування» проходив під гаслом – «Кожен платник податку може оскаржити рішення контролюючих органів». Право на адміністративне оскарження рішень контролюючих органів залишається необхідним механізмом досудового врегулювання спору між платником податків і контролюючим органом.

Доводячи важливість визначеної теми заходу, юристи Головного управління ДФС у Чернівецькій області прокоментували статистичну динаміку з розв’язання податкових спорів у межах адміністративного оскарження за останніх одинадцять місяців цього року.

Отже, платниками податків області за січень – листопад 2014 року оскаржено до Головного управління ДФС у Чернівецькій області 104 податкових повідомлень-рішень, майже 70 відсотків з яких податківці обґрунтували та залишили без змін. Сума, що передбачена в них складає понад 25,3 млн. грн. Лише 8 повідомлень-рішень всього на 0,2 млн. грн. скасовані повністю на користь платників…

Головне управління ДФС у Чернівецькій області

peredplata