Папієв На Буковині підписав Меморандум про взаємодію і співробітництво з афганцями

16 листопада підписано Меморандум про взаємодію і співробітництво між Чернівецькою обласною державною адміністрацією та обласною організацією Української Спілки ветеранів Афганістану. Підпис під документом поставили голова облдержадміністрації Михайло Папієв та голова обласної організації Української Спілки ветеранів Афганістану Станіслав Козак. Меморандум набирає чинності з дня його підписання та діє протягом п’яти років. Згідно з документом, облдержадміністрація бере на себе низку зобов’язань з метою покращення соціального захисту афганців.
Зокрема, на наступний рік передбачається збільшення обсягу видатків обласної програми “Турбота” в частині надання одноразової грошової допомоги, фінансової підтримки статутної діяльності організацій Української Спілки ветеранів Афганістану та збільшення асигнувань на санаторно-курортне лікування афганців на 80 тис. гривень. Крім того, Головному управлінню охорони здоров’я доручено підготувати пропозиції щодо змін до існуючого порядку встановлення інвалідності зазначеної категорії громадян, а райдержадміністраціям, міським головам рекомендовано при формуванні бюджету на 2012 рік збільшити кошти на поховання учасників бойових дій, щомісячну допомогу батькам, діти яких загинули в Афганістані в розмірі не менше 500 грн. та запровадити щомісячну разову допомогу вдовам померлих учасників бойових дій в Афганістані (що вдруге не вийшли заміж) в розмірі 200 гривень. У Меморандумі передбачено забезпечення соціальних виплат, пільг, компенсацій і гарантій ветеранам у розмірах, передбачених законодавством України. Також представники обласної та районних організацій УСВА будуть залучатись до підготовки та обговорення проекту обласного та місцевих бюджетів.

За словами голови облдержадміністрації Михайла Папієва, підписання Меморандуму свідчить про реальні кроки виконавчої влади у напрямку покращення соціального захисту та житлових умов воїнів-афганців. Він відзначив, що з розумінням ставиться до проблем “афганців”, “чорнобильців”, як, власне, і до проблем інших соціально незахищених верств населення та додав, що “всі питання можна вирішити за столом перемовин і через довіру”. “Безсумнівно, ветерани Афганістану, заслуговують на більш вагому підтримку держави, – сказав глава облдержадміністрації. – Водночас, ми повинні розуміти, що живемо в реаліях нинішнього часу і соціально-економічної ситуації, яка склалася в державі. Меморандум досить напружений, але реальний до виконання в межах бюджетів області. Можу впевнено сказати: люди, які потребують підтримки держави, не залишаться наодинці зі своїми проблемами”, повідомляє прес-служба ОДА.

Голова обласної організації Української Спілки ветеранів Афганістану Станіслав Козак, у свою чергу, висловив надію на подальшу підтримку і розуміння обласною владою питань афганців та висловив вдячність Михайлу Папієву за співпрацю.

Нагадаємо, що розпорядженням облдержадміністрації утворена обласна Консультативна рада з питань вирішення житлових проблем, забезпечення гідного рівня життя ветеранів війни, створення належних умов їх життєзабезпечення до складу якої увійшли керівники галузевих управлінь облдержадміністрації та члени Чернівецької обласної організації Української Спілки ветеранів Афганістану.

peredplata