Минулого року територіальні органи ДФС Буковини зменшили кількість перевірок майже на 40 відсотків

Підрозділами податкового та митного аудиту Головного управління ДФС у Чернівецькій області у 2014 році проведено проведено 515 документальних перевірок (72 планові та 443 позапланових перевірок), їх кількість проти 2013 року зменшилась з 713 до 515.

Заступник начальника ДФС Буковини Наталії Чернівчан акцентувала увагу на тому, що основним завданням підрозділів податкового контролю залишається проведення перевірок підприємств у разі встановлення ризиків несплати податків – це і є основним чинником зменшення кількості аудитів. Під час перевірок ми виявляємо та ліквідовуємо схеми мінімізації податкових зобов’язань, як податку на додану вартість, так і податку на прибуток, запобігаємо фактам взаємодії легально існуючих підприємств з «фіктивними» чи «транзитними» структурами.

За наслідками проведених перевірок донараховано узгоджених податкових зобов’язань в сумі понад 106 млн. грн. податків та інших платежів разом з фінансовими санкціями, що на 47,8 млн. грн. більше відповідного показника минулого року (58,2 млн. гривень). Попереджено безпідставне відшкодування з бюджету 2,7 млн. грн. податку на додану вартість. Перевірками зменшено від’ємне значення об’єкту оподаткування на близько12,7 млн. грн. До підрозділів податкової міліції передано 14 справ на суму 21 млн. грн.

У відомстві акцентували, що найбільші суми несплачених податків донараховані підприємствам, які здійснюють реалізацію ПММ через мережу АЗС. Податковим контролем викрито схеми ухилення від оподаткування шляхом використання в ланцюгу постачання підприємств з ознаками фіктивності – «податкових ям» і «транзитерів» з метою легалізації паливно-мастильних матеріалів імпортного походження, які потрапили на митну територію України контрабандним шляхом.

Також, буковинські податківці підтвердили, що Законом України № 71-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)» встановлено мораторій на перевірки у 2015 році. Так, контролюючими органами перевірятимуться підприємства, установи та організації, фізособи – підприємці з обсягом доходу до 20 млн. грн. за попередній календарний рік виключно за таких умов: з дозволу Кабміну, за заявкою суб’єкта господарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду або згідно з вимогами Кримінального процесуального кодексу України.

Проте це обмеження з 1 січня 2015 року не поширюється на перевірки госпсуб’єктів, що ввозять на митну територію України та/або виробляють та/або реалізують підакцизні товари; на перевірки дотримання норм законодавства з питань наявності ліцензій, повноти нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб, єдиного соціального внеску, відшкодування податку на додану вартість.

Щодо платників єдиного податку, то з 1 липня 2015 року мораторій частково скасують для платників єдиного податку другої і третьої груп, зобов’язаних застосовувати РРО за п.296.10 ПКУ, – таких єдинників будуть перевіряти з питань дотримання порядку застосування РРО в загальному порядку.

Водночас Законом від 28.12.2014 р. №76 \”Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України\” встановлено, що перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб – підприємців контролюючими органами (крім Державної фіскальної служби України та Державної фінансової інспекції України) здійснюються протягом січня – червня 2015 року виключно з дозволу Кабінету Міністрів України або за заявкою суб\’єкта господарювання щодо його перевірки.

peredplata