Із зони АТО на Буковину повернулися співробітники Управління СБУ в Чернівецькій області

На Буковину повернулася група співробітників Управління Служби безпеки України в Чернівецькій області, які виконували спеціальні завдання в зоні антитерористичної операції. Лише протягом двох місяців в результаті проведених оперативно-пошукових заходів опергрупою виявлено та припинено діяльність 5 диверсійно–розвідувальних груп, котрі готували терористичні акти на об’єктах життєзабезпечення та в підрозділах сил АТО з метою дестабілізації ситуації в регіоні, викрито і затримано розвідників та інформаторів терористів.
Зокрема, співробітники СБУ у взаємодії із Головним управлінням розвідки Міноборони України успішно провели бойову операцію із затримання ватажка диверсійно-розвідувальної групи спецпідрозділу «ДНР» «Русичі» громадянина України з позивним «Кіт». Унікальністю цієї надскладної бойової операції було те, що «Кота» було «накрито» на території ворога. Таким чином обезголовлено велику групу з близько двадцяти бойовиків, яка координується ФСБ РФ і до складу якої входять переважно громадяни РФ, котрі пройшли вишкіл у спецтаборах.
Також було затримано одного з ватажків незаконного збройного формування, яке планувало завдати артилерійських ударів по позиціях сил АТО, дислокованих у Краматорську. Окрім того, співробітники СБУ затримали депутата міської ради Костянтинівки Донецької області від Комуністичної партії України, члена \”Всеукраїнського союзу радянських офіцерів\”, який планував терористичні акти проти українських військових та цивільного населення міста. Зловмисник у взаємодії з іншими членами законспірованої агентурної мережі терористичної організації «ДНР» планував отруїти ціаністим калієм водоймищ м. Костянтинівка. Крім того, диверсанти планували теракти на об’єктах інфраструктури міста та організацію замахів на українських військових.
Співробітниками Управління, які працювали в зоні АТО, задокументовано діяльність 10 інформаторів з числа місцевих жителів, які збирали інформацію розвідувального характеру щодо місць дислокації, переміщення, озброєння, техніки сил АТО. Зокрема, колишній депутат міськради міста Українськ Донецької області за власною ініціативою збирав та передавав представникам незаконних військових формувань терористичної організації «ДНР» розвідувальну інформацію щодо переміщення підрозділів сил АТО у цьому районі. Ще один затриманий інформатор, з позивним «Яга», також збирав відомості про переміщення українських військових у цьому секторі, для чого створив та координував діяльність підпільної групи посібників терористів «ДНР». Іншого посібника терористів було затримано на звільненій українській території. Він активно підтримував незаконні збройні формування «ДНР» у соціальних мережах, створював антиукраїнські спільноти в Інтернеті, через які поширював матеріали із закликами приєднуватися до терористів.
З незаконного обігу вилучено зброю та боєприпаси, які планувалось використати диверсійно-розвідувальними групами для вчинення терористичних актів в Донецькому регіоні. Співробітники контррозвідки Служби безпеки України не допустили вчинення керованою російськими спецслужбами злочинною групою масштабної диверсії на одному з найбільших в Україні складів стрілецької зброї, облаштованому у соляних шахтах в Артемівського району Донецької області. У планах зловмисників було також вчинення низки вибухів на об’єктах життєзабезпечення та у мирних кварталах Артемівська. Одним з диверсантів виявився інспектор місцевої ДАІ, прапорщик, який був завербований «генералом» так званої «ДНР» на прізвисько «Кобра». Перейшовши на бік терористів, перевертень у погонах використовував службове становище для підготовки терактів та збору розвідданих про передислокацію сил АТО. Інформацію він передавав організатору групи та бойовикам з «ДНР».
У тому ж Артемівському районі Донецької області співробітники Служби безпеки України вилучили арсенал зброї та боєприпасів терористичної організації «ДНР». У ході спецоперації було встановлено двох громадян України, які у період з березня по грудень 2014 року за вказівкою бойовиків «ДНР» перевозили та зберігали зброю, призначену для скоєння терористичних актів проти мирного населення. У підземному сховищі зловмисників співробітники СБУ виявили та вилучили автомати Калашникова, гранатомети різних модифікацій, боєприпаси до них, ручні гранати, гранати до підствольних гранатометів, набої, а також топографічні карти міст Слов’янськ, Барвенкове, списки груп спостерігачів ОБСЄ, флеш-карти з фото- та відеофайлами бойовиків «ДНР».
Загалом протягом двох місяців співробітниками Управління проведено документування протиправної діяльності 52 осіб, котрі брали безпосередню участь у терористичній організації ДНР та підозрюються в причетності до іншого роду злочинів у сфері державної безпеки. За цими матеріалами слідчі УСБУ в Полтавській та Харківській областях, де стосовно 23 осіб розпочали кримінальні провадження за ознаками злочинів, передбачених ст.ст.258-3, 109, 110 Кримінального кодексу України, стосовно 26 осіб приймаються рішення щодо початку вказаної юридичної процедури. Здійснено обмін (в рамках Мінських домовленостей) 1 громадянина РФ на військовополонених ЗС України.

Прес-служба УСБУ в Чернівецькій області

peredplata