Цьогоріч ставку ЄСВ можна зменшити на 60%

За інформацією Інформаційно – комунікаційного відділу ДПІ у м. Чернівцях з 1 січня 2015 року розраховувати на пільгову ставку єдиного соціального внеску можуть працедавці будь-якого статусу – як юридичні, так і фізичні особи. Однак, скористатися нормою щодо застосування ставки ЄСВ з коефіцієнтом 0,4 можуть лише ті страхувальники, які одночасно виконують такі чотири умови:

– загальна база нарахування єдиного внеску в складі зарплати та/або винагород за цивільно-правовими договорами як мінімум у 2,5 рази перевищує загальну середньомісячну базу нарахування єдиного внеску за 2014 рік; або якщо загальна база нарахування єдиного внеску не перевищує в 2,5 рази, або більше загальну середньомісячну базу нарахування єдиного внеску платника за 2014 рік, то платник замість коефіцієнту 0,4 застосовує коефіцієнт, що розраховується шляхом ділення загальної середньомісячної бази нарахування єдиного внеску платника за 2014 рік на загальну базу нарахування єдиного внеску за місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід) та/або винагорода, за цивільно-правовими договорами (але в будь-якому випадку коефіцієнт не може бути менше 0,4);

середня зарплата на підприємстві збільшилась мінімум на 30 відс. порівняно із середньою зарплатою за 2014 рік;
– середня заробітна плата на підприємстві складе не менше трьох мінімальних зарплат;
– середній платіж на одну застраховану особу після застосування коефіцієнта становитиме не менше 700 грн.

Отже, лише за виконання усіх названих вимог діє зменшена на 60 відс. ставка нарахувань і для зарплати, і для винагород за цивільно – правовими договорами.

З 01 січня 2016 року цей коефіцієнт складе 0,6.

Довідково: дана норма передбачена Законом України від 28.12.2014 року № 77-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці».

peredplata