Січень 2015 року на Буковині відзначився зростанням надходжень з ЄСВ

Про це інформує Головне управління ДФС у Чернівецькій області, фіксуючи надходження єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) першого місяця цього року, які сплачені до бюджету платниками Буковини. Ця сума склала понад 139,2 млн. грн., чим перевищила січневий обсяг надходжень єдиного внеску минулого року майже на 3 млн. грн.

І така тенденція – є проявом високої соціальної відповідальності краян, які з розумінням ставляться до складних умов сьогодення та до потреб держави у забезпеченні нею соціальних гарантій для вразливих категорій своїх громадян.

З вдячністю до платників з такою високою соціальною позицією, фахівці регіонального фіскального відомства наголошують, що вносячи наприкінці грудня 2014 року зміни до Закону України від 08 липня 2010 року № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов\’язкове державне соціальне страхування», законодавець намагався конкретизувати і максимально упорядкувати умови сплати цього соціально важливого внеску, розглядаючи платників в двох таких статусах – як законослухняний платник і не дуже.

Для сумлінних і законослухняних платників податків і зборів змінами передбачено зниження ставки ЄСВ із застосуванням понижуючого коефіцієнту в розмірі 0,4 відсотка у випадку, якщо платник виконує одночасно такі умови: середня заробітна плата по підприємству збільшиться як мінімум на 30 відсотків у порівнянні з її обсягом у 2014 році, а середній платіж на одну застраховану особу, після застосування коефіцієнта, складатиме не менше ніж 700 гривень на місяць. Найголовніша умова – це розмір середньої заробітної плати на підприємстві має складати не менше трьох мінімальних заробітних плат.

Інша новація – це право «загальносистемників», у разі не отримання ними доходу, самостійно вирішувати чи сплачувати у 2015 році ЄСВ. Але, поруч з цим слід пам’ятати, що незалежно від того чи отримує або не отримує дохід підприємець, тільки при сплаті щомісяця ЄСВ, за ним зберігається страховий стаж. А це – запорука на державне пенсійне забезпечення.

Водночас, з метою створення «рівних і єдиних правил гри» в оподаткуванні та підвищення фінансової дисципліни серед недобросовісних платників, держава збільшила розміри штрафів для таких платників ЄСВ.

Так, за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) платником єдиного внеску, накладатиметься штраф у розмірі 20 відсотків своєчасно несплачених сум, замість раніше встановлених 10 відсотків. Додано нову штрафну санкцію в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне неподання, несвоєчасне подання, за подання не за встановленою формою звітності.

Ті самі дії, вчинені платником єдиного внеску, до якого впродовж року вже застосовувався штраф за таке порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання, несвоєчасне подання або подання не за встановленою формою звітності, передбаченої цим Законом.

peredplata