Буковинці-орендодавці зобов’язані подати декларацію за 2014 рік

За словами начальника управління доходів і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Чернівецькій області Сергія Попелишка – буковинці, які здають власне майно в оренду, зобов’язані сплачувати податок на доходи фізичних осіб. Оскільки, здавання в оренду – це теж бізнес, а отримані доходи підлягають декларуванню та оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 15% або 17%, в залежності від суми – наголошують у відомстві.

Ставка 15% застосовується, якщо загальна сума доходів, отриманих у звітному податковому місяці не перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (тобто в 2014 р. – 12180 грн.); 17% – з суми, що перевищує зазначений десятикратний розмір.

Слід зауважити, якщо фізична особа – орендар не є суб’єктом господарювання, то відповідальність за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету несе орендодавець (громадянин, який здає майно в оренду). При цьому, такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені Податковим кодексом України для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: впродовж 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу, сума отриманого доходу, сума сплаченого впродовж звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображається у річній податковій декларації.

У разі вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об’єктів нерухомості, нотаріус зобов’язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку — орендодавця за формою та у спосіб, встановлені постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2010 р. № 1242.

Особливості нарахування (виплати) та оподаткування окремих видів доходів фізичних осіб передбачено ст. 170 розділу IV Податкового кодексу України.

Отже, у разі якщо громадянин (орендодавець) у 2014 р. здавав свою квартиру чи інше майно в оренду фізичній особі (орендарю), яка не є суб’єктом господарювання, то за підсумками 2014 року орендодавцю необхідно подати декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня 2015 року.

Отримати більш детальну інформацію з питань оподаткування доходів, отриманих від здавання в оренду власного нерухомого майна та декларування доходів можна в Центрах обслуговування платників податків Чернівецької області за місцем проживання.

Крім того, на офіційному порталі територіальних органів ДФС у Чернівецькій області функціонує спеціальний банер «Декларування доходів громадян – 2015», у якому розміщенні інструктивні та інформаційні матеріали, а також адреси територіальних ДПІ для подачі декларації за місцем реєстрації платника податку: http://cv.sfs.gov.ua/deklaruvannya-dohodiv-gromadyan.

peredplata