Кіцманчани переходять на тверде паливо

Кіцманчани переходять на тверде паливоНаприкінці січня у Кіцмані відбулася важлива для району подія: у райлікарні відкрили нову котельню, яка працює на дровах.

Глянути на неї приїхали представники майже з усіх районів області, а також із Заліщиків Тернопільщини, повідомляє сайт gromady.cv.ua/km.

– Щорічно райлікарня споживала до 300 тисяч кубометрів природного газу, – розповів Павло Лупул, голова Кіцманської райради. – А це при нинішніх цінах становить понад два мільйони гривень. Перевівши її на дрова буде зекономлено 15-20 відсотків витрат на опалення, котельня обігріватиме майже 13 тисяч квадратних метрів приміщень лікувального закладу. Райрадою було оголошено конкурс на кращу пропозицію щодо надання послуг у сфері енергозабезпечення. Було дві пропозиції, але конкурсна комісія віддала перевагу чернівецьким спеціалістам з ТОВ \”Укрспецтепло-Чернівці\”. Фірма виступила й інвестором проекту.

Таким чином, центральна районна лікарня стала першим комунальним закладом, який відмовився від використання імпортного палива. Працюватиме на котельні десять осіб, проектна її вартість – майже два мільйони гривень. Фірма-інвестор регулярно сплачуватиме й орендну плату до місцевого бюджету.

– Перехід на альтернативні види палива став найголовнішим завданням для всіх споживачів природного газу в районі, – говорить Валерій Рудько, виконувач обов’язків голови Кіцманської РДА. – Нині у п’ятьох школах та двох дитсадках вже завершується заміна котлів на твердопаливні і невдовзі вони запрацюють. Мова йде про загальноосвітні школи в Ошихлібах, Валяві, Мамаївцях, Шипинцях та райгімназію, дитячі дошкільні установи у Лужанах та Мамаївцях. Такий захід дасть змогу зменшити річне споживання газу ще на 260 тисяч кубометрів. Загальна вартість проекту становить 1,5 мільйона гривень, з яких мільйон – це субвенція з державного бюджету.

Джерело: БП

peredplata