У Чернівцях працюватимуть іноземні фахівці

За допомогою волонтерських програм Центру Міжнародної Міграції і Розвитку (CIM) та Німецького бюро міжнародного співробітництва GIZ у Чернівці до роботи у структурах міської ради та на комунальних підприємствах залучатимуть іноземних фахівців. Першим з іноземних волонтерів до Чернівців прибуде німецький фахівець з урбаністики. Про це на прес-конференції повідомив міський голова Олексій Каспрук повідомляє прес-служба міської ради.

«В європейських містах система муніципального управління, організації комунального господарства суттєво відрізняється від тієї, яка є в Україні. Тому німецькі партнери допоможуть нам вчитися, переймати європейський досвід», – зазначив міський голова.

СІМ-експерт проекту Німецького бюро міжнародного співробітництва GIZ у Білорусі, Болгарії, Молдові, Румунії, Сербії, Україні та Росії Ольга Івчанскі Центр Міжнародної Міграції і Розвитку (CIM) – це міжнародний центр, який за підтримки Німецького Уряду сприяє глобальній трудовій рухливості з метою створення умов для стабільного розвитку. СІМ пропонує роботодавцям в різних країнах досвідчених технічних експертів та менеджерів у різних галузях діяльності, у тому числі у сфері муніципального управління та комунального господарства. З Україною ця міжнародна інституція співпрацює вже понад 20 років і у першу чергу надає перевагу тим містам, де впроваджують проекти GIZ. Так у Чернівцях за сприяння GIZ розробляється інтегрована Концепція розвитку середномістя Чернівців, яка матиме багато компонентів у різних сферах. Німецький фахівець з урбаністики долучиться у Чернівцях до розробки цих компонентів, працюватиме над залученням додаткових ресурсів для їх втілення .

Міський голова Олексій Каспрук зазначив, що міська рада готова залучити іноземних фахівців не лише до роботи у сфері містобудування, а й на різних комунальних підприємствах міста, зокрема у сфері водопостачання транспортного обслуговування, надання чернівчанам адміністративних послуг.

«Принцип роботи фахівців з Німеччини такий: людина працює в міськраді, отримує зарплату на рівні наших працівників, але всі додаткові витрати, проживання, харчування, відрядні оплачуються німецькою стороною. Це дозволяє вмотивувати цих працівників працювати в Україні», – зазначив міський голова.

Згідно з умовами СІМ-програми, фахівці з Німеччини зможуть працювати за контрактом в Україні до 6 років. Більш короткотривалі програми, зокрема «Сиві ведмеді», дозволяють молодим пенсіонерам з Німеччини застосовувати свої знання в інших країнах за підтримки німецького уряду. Фахівці для участі у програмах визначаються на конкурсних засадах, де головним критерієм є висока кваліфікація. Можливостями цих волонтерських кадрових програм для залучення іноземних фахівців планують скористатися Чернівці.

peredplata