Двоє чернівчан отримали майже 3 мільйони гривень доходів від інвестицій

Фізична особа, яка здійснює протягом звітного року продаж інвестиційного активу юридичній особі та отримує інвестиційний прибуток, повинна подати до органів ДФС податкову декларацію про майновий стан і доходи у термін до 1 травня року, наступного за звітним, та сплатити податок на доходи фізичних осіб.

Як повідомив начальник відділу адміністрування доходів з фізичних осіб ДПІ у м. Чернівцях Сергій Чернов: «станом на 12 березня цього року інвестиційний дохід вже задекларували двоє чернівчан, які отримали минулоріч більше 2,7 млн. грн.»

До продажу інвестиційного активу прирівнюються також операції з: обміну інвестиційного активу на інший інвестиційний актив; зворотного викупу або погашення інвестиційного активу його емітентом, який належав платнику податків; повернення платнику податків коштів або майна (майнових прав), попередньо внесених ним до статутного капіталу емітента корпоративних прав, у разі виходу такого платника податків з числа засновників (учасників) такого емітента чи ліквідації такого емітента.

Платник податку, який проводить операції з інвестиційними активами, має право скористатися послугами професійного торговця цінними паперами, включаючи банк, та укласти договір з таким торговцем про виконання ним функцій податкового агента. Проте запровадження обов’язку податкового агента для професійного торговця цінними паперами, включаючи банк, не звільняє платника податку від обов’язку декларування результатів усіх операцій з купівлі та продажу інвестиційних активів, здійснених протягом звітного (податкового) року як на території України, так і за її межами, за винятком випадків, зазначених в пп. 170.2.8 п. 170.2 ст. 170 Податкового кодексу.

Облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку самостійно, окремо від інших доходів і витрат.

Нагадаємо, що з метою економії коштів та власного часу, чернівчани можуть заповнити та направити декларацію про майновий стан і доходи до податкової інспекції через Інтернет. Для цього необхідно отримати електронний цифровий підпис і скористатись електронним сервісом «Декларування он-лайн», який розміщений на веб-порталі ДФС.

peredplata