Працевлаштування біженців

Допомога при працевлаштуванні внутрішньопереміщених осіб (біженців) – першочергове завдання влади.
Відповідно до ряду об’єктивних причин можливості працевлаштування є обмеженими. Особливого загострення набуває питання влаштуватись на роботу, коли в людини немає на руках трудової книжки.
У зв’язку з цим пропонуємо декілька шляхів розв’язання проблеми:
1.Якщо Ви переселенець із Криму або Севастополя і, виїжджаючи, встигли розірвати свої трудові відносини, можете отримати статус безробітного і належні за ним виплати за новим місцем проживання після перевірки ваших персональних даних у Реєстрі застрахованих осіб. Це — дані Пенсійного фонду.
Якщо ж Ви все ще перебуваєте в трудових відносинах і хочете їх розірвати, необхідно підготувати позовну заяву до суду щодо розірвання трудових відносин в односторонньому порядку, цьому Вам можуть допомогти спеціалісти центрів зайнятості.
2. Сьогодні можливе працевлаштування і без трудової книжки — за сумісництвом або за договорами цивільно-правового характеру.
Крім того, Міністерством соціальної політики України було видано наказ від 6 жовтня 2010 року №720/1642/5, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 21 жовтня 2014 року за №1304/26081 «Про внесення зміни до Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників», де визначено, що зв\’язку з відсутністю доступу до трудової книжки працівника внаслідок надзвичайної ситуації, що передбачено Кодексом цивільного захисту України, або проведення антитерористичної операції на території, де працював працівник, за новим місцем роботи видається дублікат трудової книжки.
Дублікат видається на підставі заяви працівника та отриманої ним у письмовому вигляді інформації зі штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації про виникнення надзвичайної ситуації або Антитерористичного центру при Службі безпеки України про проведення антитерористичної операції на території, де працював працівник, що надається в довільній формі.
У разі відновлення доступу до трудової книжки записи з дубліката про періоди роботи переносяться до трудової книжки. При цьому на першій сторінці дубліката робиться напис: «Дублікат анульовано», посвідчується печаткою роботодавця за останнім місцем роботи працівника та дублікат повертається його власника.
Начальник Чернівецького міського управління юстиції Світлана АФОНІНА

peredplata