ДФС Буковини: 16 квітня 2015 року збігає термін подання заяв на податковий компроміс

У фіскальному відомстві роз’яснюють, що на прийняття рішення щодо участі у процедурі податкового компромісу та подання відповідних документів до контролюючого органу платник має 90-денний термін з дня набуття чинності законом. А оскільки, норми Закону України від 25.12.14 № 63-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей уточнення податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу» діють з 17 січня поточного року, то необхідно поспішати. Інакше кажучи, щоб вивести свій бізнес на «чисту воду», платникам залишилося менше місяця.

За словами начальника Головного управління ДФС у Чернівецькій області Михайла Сеничака – представники бізнесу, які з певних причин занизили податкові зобов’язання з податків на прибуток та додану вартість мають законний механізм податкового компромісу з державою. Платники податків задля цього, не пізніше 16 квітня 2015 року, за бажанням можуть подати до органів Державної фіскальної служби України уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та/або ПДВ за будь-які податкові періоди до 1 квітня 2014 року, в яких визначити суму завищення витрат, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств та/або суму завищення податкового кредиту з ПДВ та/або заяву відповідно до Закону.

ДФС, у свою чергу, протягом 10 робочих днів приймає рішення про можливість проведення перевірки або відсутність такої необхідності для підтвердження визначеної суми.

При застосуванні процедури податкового компромісу платник має сплатити 5% від суми задекларованих або визначених у податковому повідомленні-рішенні податкових зобов\’язань. При цьому інші 95 відс. такої суми вважаються погашеними, а штрафні санкції та пеня не нараховуватимуться.

Відповідно до закону, процедури податкового компромісу поширюється й на випадки, коли у платника податків розпочата документальна податкова перевірка або складено акт за наслідками такої перевірки. У таких випадках платник податків за своїм рішенням може подати уточнюючі розрахунки податкових зобов\’язань з податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість.

Крім того, якщо відносно платника податків розпочата документальна податкова перевірка або складено акт за наслідками такої перевірки, він також за власним бажанням може подати відповідні уточнюючі розрахунки податкових зобов’язань.

Уточнені та перевірені операції у періодах під час застосування податкового компромісу у подальшому платники не змінюватимуть, а контролюючий орган не перевірятиме.

В регіоні, за місяць до завершення терміну визначеного Законом, на податковий компроміс з державою зголосилося 11 представників бізнесу, які подали до фіскальної служби в Чернівецькій області 18 заяв. Податкового компромісу досягнуто і згідно поданих розрахунків, бюджет поповниться на суму 447,6 тис. грн. (податок на додану вартість 220,5 тис. грн. та 227,0 тис. грн. податку на прибуток).

peredplata