Протягом 2012-2014 років ПАТ «Чернівцігаз» інвестувало близько 40 мільйонів гривень в газове господарство Буковини

Протягом останніх трьох років ПАТ «Чернівцігаз» вклало майже 40 мільйонів гривень в газове господарство Чернівецької області. Переважна частка коштів була витрачена на ремонт та заміну старих аварійних газопроводів, а також встановлення сучасного газорегуляторного обладнання

Розмір інвестицій ПАТ «Чернівцігаз» в газове господарство Буковини протягом 2012-2014 років складає 39 млн. 334 тис. грн. Саме такою є загальна сума коштів інвестиційної програми підприємства за останні три роки. В поточному році газовики планують інвестувати в газові мережі краю ще 16 мільйонів гривень.

Головними статтями видатків інвестиційної програми ПАТ «Чернівцігаз» протягом останніх років залишається капітальний ремонт та заміна аварійних газопроводів, а також застарілого газорегуляторного обладнання. Адже головною причиною виникнення аварійних ситуацій та чималих виробничо-технологічних втрат газу під час його транспортування є саме зношеність мереж.

«З різних об’єктивних причин стан газових мереж в Україні, а відповідно і в нашому регіоні залишає бажати кращого. Сьогодні ці мережі потребують чималих капіталовкладень. Якщо говорити безпосередньо про Чернівецьку область, то це сотні мільйонів гривень. На жаль держава не має ресурсу для відповідних інвестицій і всі капіталовкладення в останні роки здійснюються в рамках інвестиційної програми нашого підприємства» – наголошує Голова правління ПАТ «Чернівцігаз» Віктор Горда

У відповідності до розробленої Інвестпрограми, протягом 2012-2014 років підприємство здійснило заміну газопроводів протяжністю 37 тис. м. загальною вартістю 8 млн. 775 тис. грн. Для збалансування тиску газу в мережах та стабільної довготривалої роботи газових приладів, які використовуються споживачами, встановлено сучасне обладнання ГРП та ШРП на суму 4 млн. 433 тис. грн.

«Строк експлуатації значної частини газорозподільних мереж області нараховує вже декілька десятків років. Очевидно, що такі газопроводи потребують капітального ремонту, а досить часто й повної заміни. Як правило, ми замінюємо старі металеві газопроводи на сучасні поліпропіленові, які мають кращі характеристики зносостійкості та еластичності. Також використовуємо найсучасніше обладнання при заміні ГРП та ШРП, що суттєво підвищує ККД під час експлуатації» – зазначає Головний інженер ПАТ «Чернівцігаз» Василь Гончар.

Для підвищення рівня безпеки експлуатації газотранспортної системи ПАТ «Чернівцігаз» розпочало впровадження новітніх технологій діагностики мереж. Протягом 2012-2014 років підприємство закупило ряд високочутливих передових лазерних витокошукачів RMLD , які дають змогу знаходити витоки газу на відстані до 30 метрів, в тому числі і на підземних газопроводах. Використання цих приладів дозволяє більш ефективно виявляти та ліквідовувати витоки газу, що значно зменшує рівень виробничо-технологічних втрат блакитного палива На закупівлю таких приладів було витрачено 1 млн. 582 тис. грн.

Не менш важливим для ефективного функціонування газового господарства краю є й запровадження сучасної системи дистанційного оперативного контролю за роботою обладнання на газорегуляторних пунктах. Дана система дозволяє проводити постійний моніторинг технологічних параметрів та суттєво підвищує безпеку та надійність експлуатації газових мереж. На даний момент встановлено 24 комплекти системи телеметрії на 21 газорегуляторному пункті. Їхня загальна вартість складає 1 млн. 584 тис. грн

Важливою складовою інвестиційної програми ПАТ «Чернівцігаз» є також реалізація державної Програми безкоштовного оснащення житлового фонду приладами обліку газу. В рамках цієї програми за кошти підприємства встановлено майже 5 тис. безкоштовних газових лічильників на суму 6 млн. 366 тис. грн. Ще 1 605 лічильників на суму 2 млн. 343 тис. грн. планується встановити в поточному році.

ДОВІДКА

Публічне акціонерне товариство «Чернівцігаз» єдина на території Чернівецької області компанія-ліцензіат з розподілу природного газу. ПАТ «Чернівцігаз» експлуатує 8,73 тис. км. газопроводів. Щорічно підприємство транспортує близько 440 млн. м. куб. природного газу. Клієнтами компанії є майже 226 тисяч сімей Чернівецької області та 4,2 тисячі підприємств, установ і організацій. ПАТ «Чернівцігаз» є одним з найбільших роботодавців Чернівецької області. Штат компанії становить близько 1500 осіб. Підприємство входить до трійки найбільших платників податків регіону. Протягом 2014 року воно перерахувало до бюджетів різних рівнів 32,661 млн. грн.

peredplata