З липня касові апарати будуть і у «єдинщиків» ІІІ-ої групи

Законом України від 28.12.2014 р. № 71-VIII про зміни до Податкового кодексу передбачено обов’язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій із 1 липня 2015 року фізичними особами-підприємцями ІІІ групи, окрім тих, які здійснюють діяльність на ринках, продаж товарів у роздрібній торговельній мережі через засоби пересувної мережі, із 1 січня 2016 року — фізичними особами-підприємцями ІІ групи, окрім тих, які здійснюють діяльність на ринках, продаж товарів у роздрібній торговельній мережі через засоби пересувної мережі з 1 січня 2016 року.
Платників єдиного податку ІІ і ІІІ (фізичні особи — підприємці) груп, які з 1 січня 2015 року до 30 червня 2015 року включно почали застосовувати у власній господарській діяльності зареєстровані реєстратори розрахункових операцій, із дати початку застосування до 1 січня 2017 року звільняють від перевірок із питань дотримання порядку застосування реєстраторів розрахункових операцій.
Внесено зміни і щодо обов’язкового застосування РРО та РК і при наданні послуг підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку.
Також розширюється сфера застосування РРО підприємствами, які надають послуги (перукарні, салони краси, спортивні клуби, хімчистки, сервісні центри з ремонту побутової техніки тощо), що сприятиме захисту прав споживачів у разі отримання недоброякісних послуг і створить можливість звернення до судових органів для захисту своїх прав, унеможливить обіг контрафактних і контрабандних товарів та забезпечить належний контроль обігу готівки.
Таким чином, підприємства сфери послуг при проведенні розрахунків мають застосовувати РРО на загальних підставах.
РРО мають застосовуватись також при здійсненні операцій з купівлі – продажу іноземної валюти і операцій комерційних агентів банків з приймання готівки для подальшого її переказу.
З 1 січня суб’єкти господарювання, які використовують програмно-технічні комплекси самообслуговування (далі – ПТКС) при розрахунках за реалізовані товари (надані послуги) повинні видавати покупцеві розрахунковий документ встановленої форми (фіскальний чек).
Необхідно звернути особливу увагу, що запровадження РРО для торгівлі через Інтернет, при наданні послуг, а також по операціях щодо купівлі-продажу іноземної валюти передбачають для таких суб\’єктів перехідний період. Так, згідно п.9 Розділу ІІ “Перехідні положення” Закону про РРО тимчасово до 1 липня 2015 року суб\’єкти господарювання звільняються від санкцій за порушення вимог цього Закону при наданні послуг у разі проведення розрахунків у касах з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку; при продажу товарів у системах електронної торгівлі (комерції).
Станом на 01.03.2015р. в ДПІ у м. Чернівцях зареєстровано 1775 РРО, що на 188 більше, аніж на 01.03.2014 р.
Для реєстрації РРО суб\’єкту господарювання необхідно подати до органу державної фіскальної служби: – заяву про реєстрацію РРО за формою N 1-РРО (додаток 1); копію документа, що підтверджує факт купівлі або безоплатного отримання РРО у власність, іншого документа, що підтверджує право власності або користування РРО; копію документа на право власності або іншого документа, що дає право на розміщення господарської одиниці, де буде використовуватися РРО та копію договору суб\’єкта господарювання з ЦСО про технічне обслуговування та ремонт РРО.
Інформаційно – комунікаційний відділ ДПІ у м. Чернівцях

peredplata