Виставка ЕТНОГРАФІЧНІ ВЗАЄМОВПЛИВИ у Чернівцях

Відкриття 22 квітня 2015, о 12-ій годині, у Чернівецькому учбово-методичному центрі культури Буковини.
Музей Буковини міста Сучави спільно з партнерами – Чернівецьким обласним музеєм народної архітектури та побуту та Музеєм історії та етнографії з міста Бельці проводять з 23 лютого до 15 травня цикл виставок «Етнографічні взаємовпливи».
Виставки, організовані музеями-партнерами, реалізовані в рамках транскордонного проекту \”Зберегти минуле, щоби створити майбутнє\”, код MIS-ETC 2317, що фінансується в рамках Спільної Операційної Програми Румунія-Україна-Республіка Молдова, 2007-2013 Європейським Союзом через Європейський Інструмент Сусідства та Партнерства та державами, які беруть участь у програмі. Виставки проводяться з метою ознайомлення широкого загалу відвідувачів з етнографічної спадщиною із колекцій музеїв-партнерів проекту.
В основі концепції побудови експозиції виставок, об\’єднаних спільною тематикою, лежить відтворення типового для регіону інтер’єру селянської оселі, центральним елементом якої завжди була піч. Доповнюватимуть експозицію автентичні експонати: стіл, софа, скриня, які одночасно слугуватимуть для показу інтер\’єрного текстилю, традиційного посуду та створюватимуть неповторний колорит типового селянського помешкання.
Виставка «Етнографічні взаємовпливи», що буде презентована 22 квітня в м. Чернівці, як і дві попередні виставки проведені в Сучаві та Бельцях, покликані наголосити спільні риси, що їх має етнографічна культурна спадщина населення Буковини та Бессарабії. Кожна з експозицій, звертаючись до елементів культурної спадщини, спільної для румунського, українського та молдавського народного побуту, відображатиме етнографічні та культурні реалії, що існують по обидві сторони кордонів, та сприятиме якнайкращому усвідомленню регіонального культурного контексту та загального поцінування культурних надбань народів.
У рамках проекту видано чотири види тематичних збірок – каталогів, у яких представлено етнографічні предмети з колекцій музеїв – партнерів, що презентують предмети народного одягу, кераміки, інтер’єрних тканин та традиційних меблів. Каталоги будуть безкоштовно надаватись відвідувачам виставки.
Об\’єднані спільною ідеєю виставки вже відбулись в м.Сучава, в м. Бельці, останньою презентується виставка в м.Чернівці. Виставка відкрита для відвідування: понеділок – п’ятниця з 10 до 17 години, з 22 квітня до 11 травня 2015 р.
Місце проведення виставки – приміщення учбово-методичного центру культури Буковини¸вул Й.Главки, 1а.

Контактні дані: тел. 90-70-71 , 0954265512, e-mail : myzeunap@i.ua

peredplata