Результати «податкової амністії» у Чернівцях

Результати «податкової амністії» у Чернівцях16 квітня 2015 р. завершився термін дії Закону України №63-VІІІ від 25 грудня 2014 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей уточнення податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу».
Про реалізацію норм цього Закону на теренах бізнес простору нашого міста ми вирішили поспілкуватись із начальником ДПІ у м. Чернівцях Миколою Загарюком.

Миколо Васильовичу, розкажіть, будь ласка, як Ви оцінюєте результати дії Закону про компроміс серед представників чернівецького бізнесу? Чи Ви особисто задоволені результатами?

Закон про податковий компроміс діяв упродовж 90 днів. Протягом цього часу в нашому місті виявили бажання легалізувати свої доходи 13 платників. Загальна сума, яку вони заявили до компромісу склала понад 58 млн. грн.

Варто зазначити, що, як ми і передбачали, більшість заяв було подано у останні дні дії Закону. До слова, 16 квітня було подано 4 заяви на компроміс, останню подали о 17 год. 56хв. (за 4 хв. до завершення робочого дня). Але, така вже є у нас особливість, – усе робити в останні хвилини…

Чи задоволений я результатами? – можна сказати, що так. Більшість із тих, хто повірив у легалізацію доходів та скористався компромісом, залишились задоволені як можливістю вести господарську діяльність «з чистого аркуша», так і заощадили чималі кошти.

Крім того, не було жодних нарікань на роботу комісії, яка розглядала усю наявну інформацію щодо повноти відображення господарських операцій, аналізувала результати документальних перевірок (якщо процедура податкового компромісу поширювалась на неузгоджені податкові зобов»язання, нараховані за результатами перевірок) та приймала відповідні рішення. Всі працювали злагоджено та оперативно, – на результат.

На сьогодні вісім рішень про компроміс вже прийнято. Платники перерахували до бюджету 1,4 млн. грн., при цьому, розрахувавшись за зобов»язаннями на 48,6 млн. грн.

Решта заяв ще на розгляді, але найближчим часом рішення будуть прийняті.

Розкажіть більше про бажаючих «покаятися».

Найбільше бажання досягти компромісу було у тих платників, яким податкові зобов»язання, штрафи та пеню податківці нарахували під час перевірок. Це природньо, адже у такому випадку повторної перевірки в межах Закону про компроміс можна не очікувати, – вона уже відбулася. Крім того, це реальна можливість сплатити всього 5 відсотків від донарахованої суми податку на прибуток чи ПДВ, при цьому, штрафні санкції та пеня – просто списуються.
Але серед бажаючих «амністувати» свою діяльність є і ті, хто задекларував завищення податкового кредиту по ПДВ самостійно.

Як Ви думаєте, чи виграв бізнес, чи виграла держава, бюджет від реалізації норм Закону про компроміс? Чи можливо, що для підприємців, які з тих чи інших причин не встигли скористатись його нормами, буде другий шанс?

Бізнес, що мав можливість за символічну плату отримати «податкову амністію» виграв – це безперечно. Чи виграла держава?- думаю що також, адже розвиток економіки залежить, насамперед, від бізнесу. Якщо держава дасть можливість бізнесу розвиватись, вкладати кошти у модернізацію виробництва, навчання персоналу, а не у штрафні санкції,- то у перспективі отримає набагато більше.

На мою думку, сьогодні ми усі повинні працювати на перспективу. Ті, хто живе лише сьогоднішнім днем, а «після них,- хоч потоп» не мають майбутнього.
Про другий шанс рішення прийматиме Верховна рада. Якщо буде такий запит у бізнесу? – чому ні. Але я вважаю, що як у бізнесі, так і в житті необхідно вміти використовувати усі можливості, які тобі даються. Хто не бачить їх, або вичікує,- завжди програє.

Розмову вела Наталія Бальон,
начальник інформаційно – комунікаційного
відділу ДПІ у м. Чернівцях

peredplata