Рятувальники Буковини запобігають пожежам в лісових масивах

Вже протягом тривалого часу на території Чернівецької області утримується спекотна погода. Це сприяє відпочинку громадян на природі. Оскільки третину території краю займають ліси, не дивно, що цей вид відпочинку є одним з найулюбленіших для буковинців. Однак при цьому люди не завжди дотримуються правил безпеки, що може призвести до трагічних наслідків. Саме тому, з метою запобігання виникнення пожеж у лісових масивах та нагадування громадянам правил безпечного відпочинку на природі, працівники Управління ДСНС України у Чернівецькій області провели виїзні рейди по найбільш популярних серед людей місцях відпочинку в лісах краю. До цієї роботи також долучилися і співробітники лісового господарства області.
Інформаційна робота проводилася як з дорослими, так і з дітьми. В ході роз’яснювальних бесід краянам розповідали, що основною причиною виникнення пожежі є людський фактор. «Під час відпочинку люди часто навіть не задумуються над тим, яку загрозу несе в собі залишене без нагляду вогнище чи необережно кинутий сірник або недопалок. Це може призвести до масштабної пожежі, яка за лічені хвилини може знищити те, що виростало впродовж десятиліть» – говорили відпочиваючим представники рейдових груп. Також людям нагадували, що вогнище можна розводити лише тоді, коли вжито певних попереджувальних заходів. Перш за все місце для багаття повинно бути обчищене та обкопане, а саме вогнище забороняється розводити ближче ніж за 50 метрів до хвойного та за 25 метрів до листяного лісу. Також рятувальники звернулися до батьків із застереженням, що не можна залишати без нагляду дітей поблизу полум’я, оскільки малеча не часто відчуває всю небезпеку і може травмуватися. Крім цього, не можна дітей залишати слідкувати за вогнем, адже часто вони полюбляють якомога більше розпалити вогнище, що може призвести до пожежі. «Коли ж ви залишаєте місце відпочинку, приберіть за собою. Крім того, що це збереже навколишнє середовище, ви усунете ймовірність виникнення пожежі, яку можуть спричинити пляшки чи уламки скла, оскільки вони здатні спрацювати як запалювальні лінзи, фокусуючи сонячне проміння. Вогнище потрібно загасити, засипати землею чи залити водою» – нагадували людям рятувальники. Для того, щоб люди змогли краще засвоїти правила безпеки, представники рейдових груп вручали всім краянам листівки та пам’ятки з даними правилами. Насамкінець рятувальники наголошували всім людям, що у разі виникнення пожежі в лісі, необхідно відразу телефонувати до Народної служби порятунку 101.
«Така роз’яснювальна робота, яка систематично здійснюється по всій області, має на меті нагадування людям, що під час відпочинку в лісі необхідно бути дуже обережними і пам’ятати, що необхідно дотримуватися правил безпеки, адже це дозволить зберегти «зелені легені» нашої планети» – зазначив заступник начальника Управління ДСНС підполковник служби цивільного захисту Сергій Шмиголь.

Прес-служба УДСНС України у Чернівецькій області

peredplata