Депутати-мажоритарними з Чернівецької області за травень написали 17 запитів

Десять законопроектів та сімнадцять депутатських запитів. Такий результат законотворчої діяльності протягом травня у народних депутатів, обраних в мажоритарних округах Чернівецької області. Цього місяця Микола Федорук, Іван Рибак, Григорій Тіміш та Максим Бурбак в законотворчій діяльності зосередились на тематиці, що співпадає з профільністю комітетів, до котрих входять народні депутати.

Такі дані аналізу діяльності народних обранців станом на 1 червня, який щомісячно проводить Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА на основі офіційної інформації сайту Верховної Ради України та парламентського сайту ОПОРИ РАДА http://rada.oporaua.org/ua/ .

Законодавча діяльність народних обранців у травні стосувалася місцевих виборів, оцінки впливу на навколишнє природне середовище та використання коштів на природоохоронні заходи, охорони тваринного світу, якості води для діяльності дельфінаріїв, поводження з небезпечними відходами, парламентських слухань щодо перспектив запровадження Європейським Союзом безвізового режиму для громадян України, звернення до інституцій та держав-членів ЄС щодо виконання Плану дій з лібералізації ЄС візового режиму, оподаткування пенсій інвалідів війни й деяких інших категорій осіб та посилення відповідальності за порушення правил проїзду великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями та залізничними переїздами.

Депутатські запити мажоритарників були про відновлення гідротехнічних споруд та проведення русло-регулюючих робіт на території Кіцманського району; притягнення до кримінальної відповідальності осіб, винних у незаконному продажу за заниженою ціною Публічного акціонерного товариства \”Чернівціобленерго\”; виділення додаткового фінансового ресурсу; відновлення функціонування окремого державного пожежно-рятувального поста в Неполоківцях Кіцманського району; реалізацію закону із засудження тоталітарних режимів та заборони пропаганди їх символіки; надання статусу учасника АТО та забезпечення житлом військовослужбовця Національної Гвардії України Рилова Миколи Вікторовича; підпорядкування державного підприємства \”Дослідне господарство \”Чернівецьке\” Буковинського інституту агропромислового виробництва Міністерству аграрної політики та продовольства України.

Народні депутати від округів Чернівецької області відзначились протягом травня відвідуваністю сесії. Микола Федорук, Іван Рибак та Григорій Тіміш були присутніми на усіх одинадцяти пленарних засіданнях, а Максим Бурбак – на дев’яти.

ДЕТАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ ПРО ДІЯЛЬНІСТЬ НАРОДНИХ ДЕПУТАТІВ

Народний депутат від 201 виборчого округу Микола Федорук (комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування) http://itd.rada.gov.ua/mps/info/page/15831 протягом травня став одноосібним автором одного законопроекту про місцеві вибори та не підготував жодного депутатського запиту. Нардеп десять разів виступав на сесії. Виступи стосувалися перейменувань населених пунктів, встановлення меж, виключення зі списку суддів в Проекті Постанови про їх обрання судді Першотравневого районного суду міста Чернівців Аліни Федіни, яка, за словами народного депутата, приймаючи юридично необґрунтовані рішення, виконувала вказівки керівництва Партії регіонів. Окрім того, нардеп висловив підтримку в першому читанні закону про муніципальну варту (з подальшим доопрацювання питання граничної чисельності) та забезпеченню реалізації конституційних прав внутрішньо переміщених осіб. Критики народного депутата зазнав законопроект щодо відтермінування положень закону про забезпечення умов розвитку містобудівної діяльності та міського господарства.

За усю каденцію Микола Федорук зареєстрував 16 законопроектів та 2 депутатські запити. 11 законодавчих ініціатив вже підписані Президентом (усі стосуються перейменування, зміни меж та категорій населених пунктів), а на усі запити отримані відповіді. З початку роботи Верховної Ради VIII скликання народний депутат 17 разів виступав на сесіях, голосував ″за″ 1013 разів, ″проти″ – 14, 19 разів утримувався та 130 – не голосував, пропустив шість пленарних засідань та одне засідання комітету.

Депутат від 202 виборчого округу Іван Рибак http://itd.rada.gov.ua/mps/info/page/9123 зареєстрував за місяць п’ять законопроектів та шість депутатських запитів. Законотворча діяльність народного депутата, члена парламентського комітету з екологічної політики, стосувалась питань якості води для діяльності дельфінаріїв; імплементації положень деяких директив ЄС у сфері оцінки впливу на навколишнє природне середовище; раціонального використання, відтворення та охорону тваринного світу; поводження з небезпечними відходами; упорядкування системи надходження та використання коштів на природоохоронні заходи. Останній проект закону підготовлений нардепом особисто, а інші – у співавторстві.

Два депутатські запити народного депутата стосувались необхідності вжиття невідкладних заходів із продовження фінансування відновлення гідротехнічних споруд та проведення русло-регулюючих робіт на території Неполоковецької селищної ради та Оршовецької сільської ради Кіцманського району Чернівецької області. Вони були направлені до Міністерства фінансів і Державного агентства водних ресурсів. Ще двома запитами нардеп звернувся до Міністерство внутрішніх справ та Генеральну прокуратуру в зв’язку з невжиттям правоохоронними органами України заходів щодо притягнення до кримінальної відповідальності осіб, винних у незаконному продажу за заниженою ціною Публічного акціонерного товариства \”Енергопостачальна компанія \”Чернівціобленерго\”. Інші два запити стосувалися необхідності виділення додаткового фінансового ресурсу та вжиття невідкладних заходів, направлених на відновлення функціонування окремого державного пожежно-рятувального поста в селищі міського типу Неполоківці Кіцманського району Чернівецької області, й були направлені до Мінфіну та Державної служби з надзвичайних питань відповідно.

Окрім того, у травні нардеп 11 разів виступав на сесії. Виступами народний депутат підтримав внесення змін щодо державної таємниці режимно-секретних органів; використання персональних пристроїв бездротового доступу та безпечного користування військовослужбовцями мобільним зв’язком; вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, серед яких збільшення терміну для сплати 50% штрафу до семи днів; державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців; змін до Податкового кодексу України щодо військового збору, які, за словами нардепа, позбавлять його тих, хто не заробляє. Натомість, нардеп висловився проти оподаткування окремих транспортних засобів, що можуть бути віднесеними до предметів розкоші, а своє утримання під час голосування про внесення змін до Гірничого закону України щодо уточнення порядку компенсацій за оплату комунальних послуг пояснив потребою одночасного забезпечення пільгами як шахтарів, так і лікарів, вчителів та всіх, хто їх потребує. Окрім того, нардеп звернувся із запитаннями до прем’єр-міністра щодо причини пожежі в Чорнобильській зоні та недоцільності перебування рідного брата керівника апарату Азарова пана Кушніренка на посаді керівника Державного спеціалізованого підприємства \”Чорнобильський спецкомбінат\” у зв’язку з його «непрофесійністю», а в міністра соціальної політики поцікавився, чи будуть виплати пенсій справедливими та рівноцінними робочому стажу.

З початку каденції народним депутатом Іваном Рибаком зареєстровано 14 законопроектів (жоден з яких поки не став чинним актом) та 14 депутатських запитів, вісім з яких вже розглянуті. Також народний депутат 28 разів брав слово на сесіях, голосував ″за″ 1063 рази, ″проти″ – 23, 47 разів утримувався та 211 – не голосував. Іван Рибак не пропустив жодного засідання комітету, але був відсутнім на двох пленарних засіданнях та ще на двох не здійснював електронної реєстрації.

Народний депутат від 203-ого виборчого округу Григорій Тіміш (член комітету з питань євроінтеграції) http://itd.rada.gov.ua/mps/info/page/18142 протягом травня став співавтором двох Проектів Постанов, обидва з яких стосувались запровадження візового режиму з країнами ЄС: про рекомендації парламентських слухань на тему перспектив запровадження Європейським Союзом безвізового режиму для громадян України та про звернення до інституцій та держав-членів ЄС щодо виконання Плану дій з лібералізації ЄС візового режиму для України. 19 травня ці законопроекти були підписані Президентом України.

Григорій Тіміш за місяць зареєстрував десять індивідуальних запитів. Вісім з них стосувалися вжиття заходів із реалізації Закону України \”Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки\”. Вони були надіслані Герцаївській, Глибоцькій, Новоселицькій, Сторожинецькій районним радам Чернівецької області та відповідним районним державним адміністраціям. Іншими двома народний депутат звертався до Міністерства внутрішніх справ та Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції щодо вжиття заходів для надання статусу учасника АТО та забезпечення житлом військовослужбовця Національної Гвардії України Рилова Миколи Вікторовича.

В травні Григорій Тіміш один раз виступив з парламентської трибуни щодо затягування реалізації проекту транскордонного співробітництва між Україною та Румунією з облаштуванням міжнародних автомобільних пунктів перетину кордонів у Красноїльску та Дяківцях в зв’язку з дворічним тендером по залученню підприємства-виконавця. Зазначивши, що роботи не ведуться, незважаючи на підписану угода між Кабінетом Міністрів України і урядом Румунії, наявність грошей та готовність служби автомобільних доріг Чернівецької області додатково вкладати кошти, нардеп попросив врахувати виступ депутатським запитом.

Народний депутат Григорій Тіміш з початку своєї роботи в парламенті зареєстрував шість законопроектів, п’ять з яких стали чинними актами, підготував 27 депутатських запитів, на 16 з яких вже надійшли відповіді, двічі виступав на сесіях, голосував ″за″ 1030 разів, ″проти″ – 14, утримувався 25 разів та не голосував – 132, пропустив три засідання комітету, був відсутній на п’яти пленарних засіданнях та ще по три рази не здійснював письмової та електронної реєстрації.

Обраний в 204 виборчому окрузі, народний депутат Максим Бурбак (комітет у справах ветеранів, учасників бойових дій) http://itd.rada.gov.ua/mps/info/page/15655 протягом травня став співавтором двох законопроектів. Вони стосувалися внесення змін до Податкового кодексу щодо оподаткування пенсій інвалідів війни та деяких інших категорій осіб і Кодексу про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення правил проїзду великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями та залізничними переїздами. Згідно, письмової та електронної реєстрації нардеп був відсутній на двох пленарних засіданнях з одинадцяти, які відбулись в травні.

Нардепом Максимом Бурбаком був підготовлений один депутатський запит, адресований Кабінету Міністрів України, щодо підпорядкування державного підприємства \”Дослідне господарство \”Чернівецьке\” Буковинського інституту агропромислового виробництва Міністерству аграрної політики та продовольства України для подальшого його реформування та розпаювання землі і майна.

У травні народний депутат два рази виступав на сесії щодо підтримки Проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни, що, окрім іншого, надавав би права сім\’ям та спадкоємцям померлого інваліда залишити собі автомобіль, яким інвалід був забезпечений за життя у вигляді гуманітарної допомоги, незалежно від терміну експлуатації такого автомобіля.

Протягом травня народний обранець збільшив кількість помічників з 13 до 14, чотири з яких працюють на громадських засадах.

З початку каденції Максим Бурбак зареєстрував вісім законопроектів. З них підтриманий тільки проект закону щодо статусу осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. Народний депутат підготував протягом своєї роботи в парламенті вісім депутатських запитів, на сім з яких вже отримав відповідь, вісім разів виступав на сесіях, голосував ″за″ 1036 разів,″ проти″ – 14, утримувався 12 разів та не голосував – 156, був відсутній на чотирьох пленарних засіданнях , та одному засіданні комітету.

Таким чином, аналізуючи травневу діяльність мажоритарників Чернівецької області в парламенті, можна констатувати їх відносну активність у написанні запитів, обговоренні законопроектів під час пленарних засідань. Протягом місяця чотири народних обранця гуртом напрацювали десять законопроектів, 17 депутатських запитів, 24 рази виступали на сесії та відзначилися хорошою відвідуваністю пленарних засідань.

Про діяльність народних депутатів-мажоритарників за минулі місяці можна дізнатись на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/

peredplata