Працедавці перерахували до казни майже півмільярда ЄСВ

Чернівецькі платники податків протягом п»яти місяців 2015 року сплатили до бюджету 471 мільйон гривень єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що на 40 млн. грн. більше, ніж у минулому році. У травні страхувальники поповнили бюджет на 96 млн. грн.

Державна податкова інспекція у м. Чернівцях нагадує, що з 1 червня 2015 звітність по ЄСВ за звітний період «травень» подається за новими затвердженими формами звітності (Наказ Міністерства фінансів України від 14.04.2015 №435, зареєстрований у Міністерстві юстиції України від 23.04.2015 № 460/26905). Про це повідомляє Сектор комунікацій ДПІ у м. Чернівцях.
Згідно Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, серйозних змін зазнали таблиці 1 та 6. Корективи пов’язані з появою нових правил в обчисленні єдиного внеску – застосуванням знижувального коефіцієнта та «мінзарплатного» правила.
Отже, у таблиці 1 у «шапці» передбачили спеціальні поля для інформації щодо зниження ставки. Перш за все потрібно поставити відмітку про застосування знижувального коефіцієнта — «ТАК» або «НІ». Відповідно, якщо було зниження, то в реквізиті «18» відображають розмір коефіцієнта (з трьома знаками після коми).
В реквізиті «20» зазначається середньомісячна кількість застрахованих осіб за 2014 рік.
Далі показники нарахованого єдиного внеску на фактичний розмір доходу в межах граничної величини (тобто без внеску, донарахованого за «мінзарплатним» правилом) відображають у таблиці 1 у тих самих рядках, що й раніше.
Відображення нарахувань єдиного внеску із застосуванням «мінзарплатного» правила відбувається наступним чином.
По-перше, у рядках 2.1-2.4 таблиці 1 та їх розшифрованих складових має бути фактична сума нарахованого доходу, із якої стягують єдиний внесок, тобто в межах максимальної величини, але без доведення до розміру мінзарплати. А от суми так званої додаткової бази, тобто різниці між мін зарплатою та фактичною величиною нарахованих виплат, фігуруватимуть окремо – у нових рядках 2.5.1-2.5.5.
По-друге, суми нарахувань єдиного внеску в разі застосування «мінзарплатного» правила в таблиці 1 також пройдуть окремо:
— єдиний внесок, нарахований на фактичний розмір доходу, — показниках рядків 3.1-3.4;
— внесок, нарахований на додаткову базу, тобто в частині, що припадає на різницю між міні малкою та фактичною базою, — у нових рядках 3.5.1-3.5.5.
Що стосується новацій в заповненні таблиці 6, то якщо досі страхувальники показували лише утримані суми єдиного внеску, то тепер там мають персоніфікуватися ще й нарахування єдиного внеску окремо за кожною застрахованою особою. Такі суми проходитимуть за графою 21 (але окремо нараховані на фактичну базу й окремо – на додаткову). Для відображення утримань слугуватиме графа 20.
Для заповнення графи 10 додали новий код типу типу нарахувань «13» — сума різниці між розміром мінімальної зарплати та фактично нарахованою зарплатою за звітний місяць (із зарплати/доходу).
Окрім всього, таблицю 6 доповнили реквізитом «24». Ознака неповного робочого часу (1 – так, 0 – ні).
Також, з’явилися нові коди категорій застрахованих осіб – «47-49».

peredplata