Законодавством визначено порядок надання субвенцій на придбання житла учасникам АТО

Законодавством визначено порядок надання субвенцій на придбання житла учасникам АТО
Кабмін постановою від 20 травня 2015 року № 348 затвердив Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво (придбання) житла для сімей загиблих військовослужбовців, що брали безпосередню участь в антитерористичній операції, а також для інвалідів I-II групи з числа військовослужбовців, які брали участь у зазначеній операції, і які потребують поліпшення житлових умов.
Головним розпорядником субвенції та відповідальним виконавцем є Мінсоцполітики, розпорядниками нижчого рівня за місцевими бюджетами – обласні, Київська міська держадміністрація та їх структурні підрозділи.
Субвенція спрямовується на придбання житла у не прийнятих в експлуатацію новозбудованих житлових будинках (на первинному ринку) та на вторинному ринку для сімей загиблих військовослужбовців та для військовослужбовців – інвалідів I – II групи з числа потребуючих поліпшення житлових умов.
Розподіл коштів між обласним бюджетом та міським бюджетом р. Києва пропорційно кількості сімей військовослужбовців та інвалідів, які перебувають на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, здійснює Мінсоцполітики за інформацією обласних та Київської міської держадміністрацій з урахуванням пропозицій, Міноборони, МВС, СБУ, ДСНС, Адміністрацією Держприкордонслужби, Управлінням державної охорони, Дптс, Службою зовнішньої розвідки, Адміністрацією Держспецзв\’язку, ГКА, Держспецтрансслужби.
Вартість придбання 1 кв. метра загальної площі житла визначається за результатами закупівлі та повинна бути найнижчою серед запропонованих учасниками торгів.
Житло безоплатно передається у власність відповідних територіальних громад для подальшого надання сім\’ям військовослужбовців та інвалідам.
Надання житла сім\’ям військовослужбовців та інвалідам здійснюється згідно із законодавством. Загальна площа житла, що складається з однієї кімнати (однокімнатної квартири), яке надається самотньому, не може перевищувати 50 кв. м.
Допускається співфінансування придбання житла сім\’ям військово-службовців та інвалідам за рахунок коштів місцевих бюджетів, коштів сімей військовослужбовців та інвалідів, яким надається житло, або інших джерел, не заборонених законодавством. Оплата житла здійснюється одночасно на загальну суму його вартості. При визначенні вартості житла враховуються витрати, пов\’язані з оформленням права власності та сплатою податків і зборів (обов\’язкових платежів).
Начальник Чернівецького міського управління юстиції Світлана АФОНІНА

peredplata