Податкові боржники повернули державі понад 12 мільйонів

Для забезпечення надходжень до державної скарбниці податківці пильно відстежують тих суб’єктів господарювання, які у встановлені законодавством терміни не сплачують задекларовані суми податкових зобов\’язань або сплачують лише їх частину. Про це повідомляє Сектор комунікацій ДПІ у м. Чернівцях.

Так, станом на 1 липня 2015 р. обсяг податкового боргу до Зведеного бюджету склав 278774,5 тис.грн. Загальна сума боргу у червні в абсолютному виразі скоротилась на 3836,3 тис.грн.

Разом з тим, цьогоріч забезпечено скорочення податкового боргу до Зведеного бюджету у сумі 6428,0 тис.грн. В рахунок погашення податкового боргу мобілізовано до Зведеного бюджету у поточному році 12636,6 тис.грн., в тому числі у червні – 1608,3 тис.грн., в рахунок погашення боргу до Державного бюджету забезпечено надходження в сумі 7234,7 тис.грн., в тому числі у червні – 822,0 тис. грн.

Податковий кодекс України регламентує основні принципи та процедури погашення податкового боргу платників податків, які з тих чи інших причин не виконали свій конституційний обов’язок зі сплати платежів до бюджету. Податківці застосовують як застережні заходи (направлення податкової вимоги, самостійне визначення боржником джерел погашення податкового боргу, реєстрація податкової застави, розстрочення сплати грошових зобов’язань та податкового боргу), так і заходи примусового характеру (стягнення податкового боргу на підставі рішення суду, стягнення готівки, звернення до суду щодо зупинення видаткових операцій платника податків на рахунках такого платника податків у банках та інших фінансових установах, адміністративний арешт, реалізація майна, яке знаходиться в податковій заставі та ін..)

Чернівецькі податківці наголошують на важливості вчасного розрахунку перед бюджетом, адже наявність податкової заборгованості у будь-якому розмірі – явище, що порушує права всіх громадян, позбавляючи державу джерел фінансування різноманітних потреб.

peredplata