На який строк можна оформити у нотаріуса дозвіл на вивезення дитини за кордон?

Дане питання врегульовано положеннями Закону України «Про порядок виїзду з України і в\’їзду в Україну громадян України» та постанови Кабіне-ту Міністрів України №724 від 25 серпня 2010 року «Про затвердження Пра-вил перетинання державного кордону громадянами України».

За ст. 2 вищевказаного Закону неповнолітні громадяни України виїж-джають з України за наявності проїзного документа дитини, який видається дітям у віці до 18 років, або якщо вони вписані в закордонний паспорт одного з батьків. При цьому у паспорти батьків з 5-ти річного віку дітей вклеюються фотокартки.
Відповідно до п. 4 вищезазначених Правил виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою, здійс-нюється за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі, якщо другий з батьків відсутній у пункті пропуску.

Отже, в нотаріально посвідченій згоді повинен бути обов’язково вказа-ний час перебування дитини за кордоном. Протягом цього часу дитина може на умовах, визначених цією згодою перетинати Державний кордон України. Обмежень щодо строку законодавство України не встановлює.

Проте надання дозволу на виїзд дитини за кордон має підтверджувати-ся відповідними підставами (наприклад, візою, відкритою на 3 роки тощо).

Головний спеціаліст Чернівецького міського управління юстиції Зоя ФЕДИК

peredplata