На Буковині скоротилось споживання природного газу та суттєво зросла заборгованість споживачів

На Буковині скоротилось споживання природного газу та суттєво зросла заборгованість споживачівВ Чернівецькій області й надалі фіксується скорочення споживання природного газу. Про це повідомляє У порівнянні з минулорічними показниками, за перше півріччя 2015 року обсяги спожитого газу скоротилися на 17,3%. Не зважаючи на зменшення обсягів споживання, борги населення за використане блакитне паливо зросли до 83,6 мільйонів гривень

За підсумками першого півріччя поточного року ПАТ «Чернівцігаз» поставило споживачам газу Чернівецької області 181,7 мільйона кубічних метрів блакитного палива, що на 37,9 мільйона кубічних метрів або на 17,3% менше, ніж у 2014 році. Скорочення зафіксовано для всіх категорій споживачів. Зокрема, населення зменшило споживання на 32,6 мільйона кубічних метрів або на 16,8%, бюджетні організації – на 2,5 мільйони метрів кубічних або на 21,9%,релігійні організації – на 0,3 мільйони метрів кубічних або на 37,5%, промисловість та комунально-побутові підприємства – на 2,4 мільйона кубічних метрів або на 19,7% відповідно.

Не дивлячись на скорочення обсягів споживання, суттєво зросла заборгованість споживачів за використаний природний газ. Станом на 1 липня 2015 року борги всіх категорій споживачів перед постачальником газу складають 83,6 мільйони гривень. Це на 33,3 мільйони гривень більше ніж показник заборгованості, який існував станом на 1 липня 2014 року. Нині борги населення краю складають 73,2 мільйони гривень, промислових споживачів – 4,9 мільйони, бюджетні організації боргують 5,5 мільйонів гривень.

Наявний рівень заборгованості тягне за собою низку негативних явищ, в тому числі і можливе зниження рівня якості та безпеки транспортування і постачання блакитного палива. Адже всі роботи щодо ремонту та модернізації газопроводів нашої області фінансуються коштами тарифної виручки. Брак цих коштів через несплату боргів призводить до гальмування у виконанні інвестиційної програми підприємства та зриву запланованих капітальних ремонтів газових мереж.

«Внутрішній ресурс, за рахунок якого підприємство намагалось компенсувати недоотримання тарифної виручки протягом першого півріччя вже вичерпано. Відтак, або тенденція зміниться і люди почнуть розраховуватись до початку нового опалювального сезону, або дуже скоро нам слід очікувати колапсу всієї газової галузі та безлічі негативних наслідків, до яких він призведе», – зазначив Голова правління ПАТ «Чернівцігаз» Віктор Горда.

ДОВІДКА

Публічне акціонерне товариство «Чернівцігаз» єдина на території Чернівецької області компанія-ліцензіат з розподілу природного газу. ПАТ «Чернівцігаз» експлуатує 8,73 тис. км. газопроводів. Щорічно підприємство транспортує близько 440 млн. м. куб. природного газу. Клієнтами компанії є майже 226 тисяч сімей Чернівецької області та 4,2 тисячі підприємств, установ і організацій. ПАТ «Чернівцігаз» є одним з найбільших роботодавців Чернівецької області. Штат компанії становить близько 1500 осіб. Підприємство входить до трійки найбільших платників податків регіону. Протягом 2014 року воно перерахувало до бюджетів різних рівнів 32,661 млн. грн.

peredplata