Безробітні можуть отримувати грошові виплати одноразово

З метою приведення власних нормативно-правових актів у відповідність до вимог законодавства Мінсоцполітики наказом від 15.06.2015 N 613 затвердило Порядок надання допомоги з безробіття, в тому числі одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності.
Затверджений Порядок визначає процедуру, умови надання допомоги з безробіття, в тому числі одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності, та механізм обчислення районними, міськими, районними у містах та міськрайонними центрами зайнятості державної служби зайнятості страхового стажу.
Зокрема, визначено, що зареєстрованим безробітним з числа застрахованих осіб, яким виповнилося 18 років та які не можуть бути працевлаштовані за сприяння центру зайнятості протягом місяця у зв\’язку з відсутністю на ринку праці підходящої роботи, за їхнім бажанням допомога з безробіття може виплачуватися одноразово для організації підприємницької діяльності.
Виплата допомоги з безробіття одноразово здійснюється в розмірі залишку призначеної безробітному допомоги з безробіття, визначеного на день державної реєстрації суб\’єкта підприємницької діяльності, обмеженого строком 360 календарних днів, у тому числі особам передпенсійного віку.
Розрахунок одноразової виплати допомоги з безробіття для організації безробітними підприємницької діяльності здійснюється з урахуванням максимального розміру допомоги та мінімального розміру допомоги, встановленого правлінням Фонду загальнообов\’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, що діє на дату державної реєстрації юрособи чи ФОП. Зміна розміру мінімальної та максимальної величини допомоги з безробіття, що відбулась після державної реєстрації юрособи чи ФОП, не є підставою для коригування допомоги з безробіття, що виплачена одноразово.
Одноразова виплата допомоги з безробіття для організації безробітним підприємницької діяльності здійснюється в межах коштів, передбачених для цього бюджетом Фонду на поточний рік.
Наказ зареєстровано в Міністерстві юстиції 9 липня 2015 р. за N 821/27266, він набув чинності 31 липня 2015 року.

Людмила ПИЛИПІВ, провідний спеціаліст Чернівецького міського управління юстиції

peredplata