Маєте квартирантів – сплачуйте податки

Як повідомила начальник відділу адміністрування доходів і зборів самозайнятих осіб ДПІ у м. Чернівцях Оксана Крамар: «особливості нарахування та оподаткування доходів від надання нерухомості в оренду, житловий найм визначає стаття 170 Податкового кодексу. Орендодавцю, який здає квартиру фізичним особам і не є підприємцем, кожного кварталу протягом 40 днів необхідно нарахувати та сплатити податок за ставкою – 15% (20%)».
Сума отриманого доходу, сплаченого протягом року податку та нарахованого податкового зобов’язання за результатами такого року, відображаються орендодавцем у річній податковій декларації. Така декларація подається до 1 травня року, що настає за звітним, до податкової інспекції за адресою платника податку.

«Традиційно, що влітку питання оподаткування оренди нерухомого майна особливо актуальне, адже з 1 вересня розпочинається навчання, а місць у гуртожитках не усім вистачає. Тому саме зараз є попит, а зважаючи на непросту економічну ситуацію,- пропозицій чимало. Хочу закликати чернівчан до запровадження цивілізованих європейських стандартів, де офіційна оренда – це нормальна практика. Крім відповідальності за несплату податків, не будемо забувати і про те, що право на оформлення субсидій надаватиметься особам, які орендують житло і оплачують вартість житлово-комунальних послуг на підставі письмового договору найму (оренди) житла»,- зазначила посадовець.

Звичайно, податківці можуть і не дізнатись, що ви здаєте квартиру в оренду, але лише у тому випадку, якщо про це не знають ваші сусіди та конкуренти. Тому краще заплатити і жити спокійно, аніж серце буде несамовито калатати від кожного дзвінка в двері чи по телефону. Примітно, що часто потрібну адресу, за якою мешкають квартиранти, а господарі отримують незаконні прибутки, податківцям підказують доброзичливі сусіди.

peredplata