У Чернівцях у дитсадку встановили сонячні батареї

У Чернівцях у дитсадку встановили сонячні батареїУ Чернівцях у дитсадку №41 встановили 12 сонячних колекторів для нагріву води. З 1 вересня вони вже працюють. Завдяки цьому заклад значно зекономить. Адже у садочку є басейн, і раніше на підігрів води для купання у ньому витрачалося дуже багато електроенергії.

– Вода у крані вже кипить, – радіє завідувач дитсадка №41 Лариса КОЛЕСНИК. – Ці сонячні колектори будуть підігрівати і підтримувати температуру води скрізь – к басейні, в групах, харчоблоці. Тож тепер заклад повністю забезпечений теплою водою. Раніше вода нагрівалася бойлером. Це дуже дорого. Наш садочок споживав найбільше електроенергії з дитсадків міста. Зокрема, у лютому цього року ми витратили майже 23 тисячі кВт електроенергії, влітку – майже дев’ять тисяч кВт.

Згідно проекту, колектори будуть повністю забезпечувати гарячою водою заклад влітку. В осінньо-зимовий період – підтримуватимуть температуру. Встановили батареї над адміністративним корпусом, це найбільш сонячний бік.

Зробили це у рамках проекту \”Енергоефективність у громадах\”. Його профінансували міськрада та Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ). Загальна вартість проекту – 779 тисяч 500 гривень. Із них німці дали 329,5 тисяч гривень, міськрада – 450 тисяч, розповів головний спеціаліст по менеджменту департаменту економіки міськради Юрій МОКРИЦЬКИЙ.

– Сонячні колектори, згідно розрахунків, дають два кубічних метри гарячої води на добу, – пояснює чиновник. – Якщо градусів 70 розбавити до комфортних 25, це не так уже й мало. Мета проекту – щоби влітку басейн нагрівався завдяки сонячним колекторам, а взимку догрівав воду. Завдяки цьому заклад буде сплачувати менші рахунки за електроенергію.

Встановлення сонячних батарей у дитсадку №41 – це пілотний проект. Втім, тривають переговори з міжнародними фінансовими інституціями щодо того, щоби встановити їх у більшості навчальних закладів міста їх. Сесією міськради вже затверджений план дій енергетичного розвитку.

peredplata