Ефективні методи профілактики африканської чуми свиней

Ефективні методи профілактики африканської чуми свинейСтрімко поширюється африканська чума країнами Східної Європи, починаючи з Грузії і Вірменії на Кавказ, потім через Росію в Україну та Білорусь і далі на Польщу та країни Балтії.
З кожним днем розширюються кілька сформованих ендемічних по АЧС зон. Циркуляція вірусу активно відбувається в популяціях диких кабанів і домашніх свиней, а нерідко і одночасно.

У декількох регіонах – європейській частині Російської Федерації та у східних районах країн Балтії і Польщі, що межують з Білорусією та Росією, відбувається щорічне сезонне загострення епізоотичної ситуації з дифузним та скачкоподібним поширенням спалахів на нові території. У країнах Євросоюзу абсолютна більшість випадків АЧС реєструється серед диких кабанів(особливо часто у Латвії). Однак незважаючи на широке поширення АЧС у популяціях диких кабанів, прибалтійським країнам і Польщі вдається уникнути масштабного проникнення АЧС у свинарський сектор(серед домашніх тварин). На відміну від цього, чергове сезонне загострення епізоотичної ситуації в Росії супроводжується виявленням нових кластерів АЧС у господарствах населення Саратовської, Орловської, Брянської, Курської областей. Як наслідок на кінець першого півріччя 2015 року на півночі України відбулося формування зони стійкого неблагополуччя по АЧС зі змішаним циклом циркуляції вірусу. Про це свідчать випадки виявлення захворювання не лише навколо Київського водосховища, але й у Рівненській області. Ситуація суттєво змінилась і проникнення АЧС з півночі має ознаки масштабної епізоотії з повільним дифузним поширенням вірусу в дикій природі. Цей процес, вочевидь, вже охоплює значні території Полісся. Як мінімум від Дубровицького району Рівненщини на захід через північ Житомирщини, Київщини, Чернігівщини до півночі Сумщини. Відносно велика щільність поселення дикого кабана, разом з низькою чисельністю населення України створюють умови для малопомітного проникнення вірусу у домашній сектор.

З початку 2015 року неблагополучними пунктами по АЧС в Україні являється Сумська, Чернігівська, Київська, Рівненська, Житомирська, Луганська, Запорізька області, виявлено інфікований об’єкт на Полтавщині.
Найбільшої шкоди вірус завдав у селищі Калита Баришівського району Київської області у ПАТ АК «Калита», де від вогнища хвороби знищено і спалено 62723 свині.

Для людей вірус африканської чуми свиней не становить небезпеки. Однак саме людина може принести цю хворобу на ферму.

Ознаки хвороби: задишка, дихання стає коротким, частим, переривчастим, іноді супроводжується кашлем, тривалий запор, кал твердий покритий слизом, у деяких випадках спостерігається пронос із кров\’ю, сильне пригнічення, парез задніх кінцівок, лихоманка, синюшність шкіри, крововиливи у внутрішніх органах, некротичні зміни, висока смертність.

Африканська чума свиней може завдати непередбачуваних економічних збитків, оскільки, смертність тварин під час спалаху захворювання становить 90-100 відсотків. Тому, питання по недопущенню занесення збудника африканської чуми свиней, на територію області є вкрай важливим.

З метою запобігання занесення вірусу африканської чуми свиней на територію області забороняється ввезення з неблагополучних щодо АЧС областей України і вищезазначених країн: – домашніх і диких свиней, яйцеклітин (ембріонів), сирого м\’яса домашніх і диких свиней, усіх видів м\’ясних продуктів(крім консервів) отриманих від домашніх і диких свиней, продуктів тваринного походження (із свиней), а також згодовувати свиням харчові відходи. Слід господарствам всіх форм власності постійно дотримуватись вимог системи дезінфекцій, дератизацій, дезінсекцій.

Основним методом профілактики був і залишається утримання свинопоголів’я в закритому режимі роботи (приміщення мають бути ізольовані, добре обгороджені, при в\’їзді на територію і вході в приміщення обов’язково облаштовуються дезбар\’єри і дезкилимки, які постійно зволожуються дезрозчином), вигул свиней заборонено, для обслуговування свинопоголів’я пропонується обмежити кількість осіб, всі роботи виконувати у змінному одязі і взутті.

Значна увага приділяється роз’яснювальній роботі серед мисливців, саме їм забороняється утримувати домашніх свиней у підсобному господарстві, адже широке поширення браконьєрства у поєднанні з економічними труднощами, що їх переживає населення України створюють умови для малопомітного проникнення вірусу у домашній сектор. З метою зменшення втрат наявне свинопоголів’я вагою 100 кг і більше реалізувати на м’ясо. Від закупівлі молодняка краще тимчасово утриматись. Не відвідувати забійні пункти та ринки реалізації живих тварин без необхідності.

Начальник відділу забезпечення
протиепізоотичних заходів Головного
управління ветеринарної медицини
в Чернівецькій області Георгій Гараздюк

peredplata