У Сокирянах журналісту відмовились надати автобіографії та декларації кандидатів на міського голові

8 жовтня кореспондент газети «Точки опори» намагався ознайомитися з матеріалами автобіографій та декларацій про доходи кандидатів на міського голову міста Сокиряни. Однак голова Сокирянської міської виборчої комісії Микола Лисий відмовив журналістові у отриманні цієї інформації на підставі того, що «він не є виборцем району».
На прохання кореспондента вказати норму закону, Микола Лисий зіслався на те, що «ст. 49 ЗУ «Про місцеві вибори» нібито не вказує, що така інформація має бути надана журналістові. Він також зазначив, що для нього не існує інших законів, окрім як Закону України «Про місцеві вибори», бо, мовляв, «їх понаписували багато».
В п. 2 ст. 49 Закону України «Про місцеві вибори» вказано, що інформація, що міститься у документах, поданих до відповідної виборчої комісії для реєстрації кандидатів (відомості про прізвище, власне ім’я (всі власні імена) та по батькові (за наявності), число, місяць, рік і місце народження, громадянство, відомості про освіту, трудову діяльність, посаду, місце роботи (заняття), громадську роботу (в тому числі на виборних посадах), партійність, склад сім’ї, місце проживання, наявність чи відсутність судимості, суб’єкта висування кожного кандидата у депутати), є відкритою, а ст. 13 цього закону цілком присвячена публічності та відкритості виборчого процесу. Окрім того права журналістів на отримання такої інформації закріплено також у законах «Про доступ до публічної інформації», «Про запобігання та протидію корупції», «Про друковані засоби масової інформації». Також зазначимо, що самі кандидати на міського голову серед документів подають заяву, де вказують, що дають згоду на оприлюднення їх даних.
Кореспондент подав запит на отримання вказаних документів. ОПОРА планує скаржитись на дії голови комісії до районної або Центральної виборчої комісії.

peredplata