“Чернівці – місто зустрічі культур і релігій”

м. Чернівці, 21 жовтня, 12.30 Сесійна зала Ратуші

Виїзне засідання круглого столу на тему “Чернівці – місто зустрічі культур і релігій” проводиться 21 жовтня у Чернівцях за ініціативи Релігійно-інформаційної служби України (РІСУ) при підтримці Чернівецької міської ради та міського голови Олексія Каспрука.
У круглому столі беруть участь журналісти-експерти РІСУ, чернівецькі науковці (історики, релігієзнавці), представники релігійних конфесій та організацій Чернівців.
Головний месидж круглого столу – йти в ногу з часом, але заглядаючи в історію. Саме про це розкажуть директор РІСУ, історик Тарас Антошевський (« Історична і релігійна пам’ять: як вона може прислужитися сьогодні”), та журналіст, головний редактор проекту «Історична правда» Вахтанг Кіпіані («Ідея мультикультурності: від минулого до сучасного”).
Чернівці стали одним із кількох міст в Україні, які команда РІСУ обрала для свого проекту, метою якого є ближче знайомство з релігійним життям поліконфесійних міст. Таке виїзне засідання вже відбулося в Одесі. Невдовзі має відбутися на Закарпатті та Дніпропетровську.
«Чернівці, де століттями у мирі та злагоді живуть люди різних віросповідань, співіснують, збагачуючи одна одну, мови і культури, намагаються у сучасній історії не втратити цей історичний феномен. Наша громада його плекає і мріє стати прообразом єдиної полікультурної, поліконфесійної Європи. Ми готові про це говорити, аналізувати і формувати стереотип такого мислення, коли у розбудові людських стосунків немає значення, якої ти конфесії, а головне наскільки ти маєш Бога у серці. Будемо робити це спільними зусиллями. Це гасло Чернівців і запорука нашої толерантності», – зазначає міський голова Олексій Каспрук.
Вже рік ми реалізовуємо цей проект, мета якого детальніше дослідити релігійність в різних куточках України, – розповідає Тарас Антошевський, директор РІСУ. – Особлива увага у нас до південних і південно-західних областей, де є особливо цікава палітра конфесій. Чернівці не могли оминути, оскільки тут століттями живуть представники різних релігій і конфесійних напрямків. Але нам важливо не лише дослідити історію, але і представити сучасну ситуацію, таким чином створивши свого роду динамічну картину змін на релігійній карті регіону. Частина цього проректу – це коли журналісти та експерти РІСУ власне і виїжджають в регіони, де знайомляться з релігійним життям різних конфесій, проводять круглі столи з місцевими фахівцями.
Директор РІСУ наголошує, що в Україні існує проблема з певними стереотипами у релігійній царині та історичною пам’яттю, оскільки часто сучасні мешканці просто не знають минулого свого краю.
– І через ці, так би мовити, злоякісні стереотипи, – каже Тарас Антошевський, – люди можуть потрапляти під певні пропагандиські махінації. В результаті можуть виникати міжконфесійні конфлікти чи випадки релігійної нетерпимості. Як приклад, нинішня ситуація на Донбасі серед іншого була наслідком такої пропаганди. Ось чому ми залучаємо до наших круглих столів саме науковців.
На засіданні круглого столу, зокрема, прозвучать такі теми:
– “Чого вчить і від чого застерігає історія. Поліконфесійні Чернівці в минулому” (Олександр Масан, кандидат історичних наук, доцент ЧНУ ім. Ю. Федьковича)
– “Поліконфесійність як основа побудови демократичного суспільства на прикладі Буковини” (Віталій Докаш, доктор філософських наук, професор ЧНУ ім. Ю. Федьковича).
– “Церква і суспільство – чи існує проблема комунікації?” (Анатолій Бабинський, редактор РІСУ, головний редактор журналу “Патріархат”, блогер).
– “Римо-католики Чернівців: становлення і розвиток у місті” (Марія Никирса, архивіст, дослідниця історії Чернівців).
– “Православна церква в житті чернівчан: від 15 століття до сьогодення” (Михайло Чучко, доктор історичних наук, професор ЧНУ ім. Ю. Федьковича).
– “Історія іудейської громади Чернівців: чи повернуть собі Чернівці славу Єрусалима на Пруті” (Микола Кушнір, історик, директор музею історії та культури євреїв Буковини).
– “Греко-католицька церква у Чернівцях: історія та оновлення за останні десятиліття” ( Нестор Мизак, доктор історичних наук, професор ЧНУ ім. Ю. Федьковича).
Початок роботи круглого столу о 12.30 в сесійній залі Ратуші.

Довідка.
Релігійно-інформаційна служба України (РІСУ) існує вже 14 років. Цей медіаресурс був створений у 2001 році напередодні візиту в Україну Папи Римського Івана Павла II з метою позаконфесійного і об’єктивно висвітлення релігійних ситуацій в Украні, в першу чергу, як допомога для іноземних журналістів, інформування закордонного читача про релігійне життя в Україні. Саме тому на початку роботи сайту основною його мовою була англійська. Потім виникла українська версія, ще пізніше – російська.
Нині РІСУ це – величезний потрал, де крім щоденних новин міститься архів довідкової інформації про всі релігійні напрямки в Україні. Тут публікуються репортажі і дослідження, аналітичні статті, коментарі експертів, інтерв’ю з представниками релігійних конфесій, держчиновниками, науковцями. Крім того, тут зібрана інформація про існуючі сайти українських Церков і релігійних організацій, адреси, електронні бібліотеки і все інше, що може допомогти зацікавленим особам краще зорієнтуватись у релігійному житті нації. Окремим напрямком роботи є моніторинг і дослідження: що пишуть про релігію інші мас-медіа і чи не порушують вони права віруючих та чи не ображають релігійні почуття українців.
Сайт РІСУ: www. risu.org.ua

peredplata