Набрав чинності Закон щодо удосконалення захисту профдіяльності журналістів

Верховна Рада ухвалила, а Президент підписав Закон від 04.02.2016 N 993-VIII, яким вносяться зміни до Кримінального кодексущодо удосконалення захисту професійної діяльності журналістів.
Зокрема, Законом передбачено кримінальну відповідальність за незаконне вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів і технічних засобів, якими він користується у зв\’язку із своєю професійною діяльністю, незаконну відмову у доступі журналіста до інформації, незаконну заборону висвітлення окремих тем, показу окремих осіб, критики суб\’єкта владних повноважень, а так само будь-яке інше умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності.
Такі дії караються штрафом до 50 нмдг або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років.
Також змінами до Кодексу передбачено, що вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов\’язків або переслідування журналіста у зв\’язку з його законною професійною діяльністю карається штрафом до 200 нмдг або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 4 років.
Закон набирає чинності з 3 березня 2016 року у зв\’язку з його опублікуванням у газеті \”Голос України\” від 02.03.2016 N 39.

Провідний спеціаліст Чернівецького міського управління юстиції Людмила ПИЛИПІВ

peredplata