Бюро правової допомоги розпочнуть обслуговувати громадян вже з 1 липня 2016 року

У них кожен зможе скористатись електронними сервісами Міністерства юстиції України та отримати безоплатну первинну правову допомогу – правову інформацію та консультації.
Соціально незахищені громадяни тут же матимуть доступ і до безоплатної вторинної правової допомоги – складання процесуальних документів та представництва в суді.
Бюро правової допомоги будуть утворені в кожному районі і місті України як відокремлені підрозділи місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що діють в Україні з 1 липня 2015 року.
Утворення бюро не потребуватиме додаткових видатків державного бюджету: їх ресурсне забезпечення здійснюватиметься за рахунок майна і коштів районних та міських управлінь юстиції, які будуть ліквідовані найближчим часом.
Така реформа територіальних органів юстиції є наступним логічним етапом децентралізації послуг Міністерства юстиції України та надання можливості отримання таких послуг у режимі он-лайн з одночасним розширенням доступу до безоплатної правової допомоги та підвищенням її якості.
Бюро правової допомоги мають стати для людей осередками нових можливостей реалізувати свої законні права. Вони покликані підвищити правову спроможність територіальних громад і кожного їх члена. Це – ключ і до запобігання корупції на побутовому рівні, і до подолання бар\’єрів для участі домогосподарств і підприємців в економічному житті, і до ефективної реалізації виборчого права і права на самоврядування. Це пункти доступу до права і правосуддя.
Реформа відбуватиметься протягом першого півріччя 2016 року .

Начальник Чернівецького міського управління юстиції Світлана АФОНІНА

peredplata