На регенерацію екосистеми у минулому році буковинці сплатили 3,6 млн. грн.

Про це повідомляють у Головному фіскальному відомстві Буковини та наголошують, що у 2015 році платники екологічного податку Чернівецької області сплатили до зведеного бюджету понад 0,3 млн. грн. ніж у 2014 році.
Слід відзначити, держбюджет отримав 0,7 тис. грн., решту – майже 2,9 млн. грн. місцевий бюджет.

Варто знати, що Законом України  від 24 грудня 2015 р. № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» збільшено ставки за викиди в атмосферне повітря окремих забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення: азоту оксидів до 1968,65 грн./т (з 1553,79), ацетону – 738,45 (582,83), вуглеводнів – 111,26 (87,81), озону – 1968,65 (1553,79) тощо.

Відповідним чином зросли і ставки податку за скиди окремих забруднюючих речовин у водні об’єкти.

Щодо платників, то як і раніше, вони визначені статтею 240 Податкового кодексу України, згідно якої платниками екологічного податку є суб\’єкти господарювання, юридичні особи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність. Також екологічний податок сплачують бюджетні установи, громадські та інші підприємства, організації, постійні представництва нерезидентів, під час діяльності яких на території України здійснюються викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря; у водні об\’єкти; утворюються радіоактивні відходи; а також тимчасово зберігаються радіоактивні відходи їх виробниками понад установлений в ліцензії строк.

Суми податку обчислюються за податковий (звітний) квартал. Якщо під час провадження господарської діяльності платником податку здійснюються різні види забруднення навколишнього природного середовища та/або забруднення різними видами забруднюючих речовин, такий платник зобов\’язаний визначати суму податку окремо за кожним видом забруднення та/або за кожним видом забруднюючої речовини.

peredplata