Неправомірні дії на дільницях і як їх виявити

Неправомірні дії на дільницях і як їх виявити  У правовій державі кожна людина має знати свої права та обов’язки. Адже незнання законів не звільняє від відповідальності. І зараз, коли «на носі» вибори, багато громадян не підозрюють, що деякі дії кандидатів є неправомірними. Виборці та кандидати повинні пам’ятати, що грубе порушення виборчого законодавства несе за собою кримінальну відповідальність. І моральним обов’язком кожного громадянина України при виявленні таких правопорушень звернутись до правоохоронних органів.

Кримінальний кодекс України:

– Стаття 157. Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача.

– Стаття 158. Фальсифікація виборчих документів, документів референдуму чи фальсифікація підсумків голосування, надання неправдивих відомостей до органів Державного реєстру виборців чи фальсифікація відомостей Державного реєстру виборців.

– Стаття 158-1. Голосування виборцем на виборчій дільниці більше ніж один раз.

– Стаття 158-2. Незаконне знищення виборчої документації або документів референдуму.

– Стаття 159. Порушення таємниці голосування.

– Стаття 159-1. Порушення порядку фінансування виборчої кампанії кандидата, політичної партії (блоку).

Кодекс України про адміністративні правопорушення:

– Стаття 212-10. Порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації, агітація в день проведення референдуму.

– Стаття 212-11. Ненадання можливості оприлюднити відповідь щодо інформації, поширеної стосовно суб\’єкта виборчого процесу.

– Стаття 212-12. Порушення права на користування приміщеннями під час виборчої кампанії.

– Стаття 212-13. Виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

– Стаття 212-14. Порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях.

– Стаття 212-15. Порушення порядку надання фінансової (матеріальної) підтримки для здійснення виборчої кампанії.

– Стаття 212-16. Замовлення або виготовлення виборчих бюлетенів понад встановлену кількість.

– Стаття 212-17. Ненадання копії виборчого протоколу.

– Стаття 212-18. Невиконання рішення виборчої комісії, комісії з референдуму.

– Стаття 212-19. Відмова у звільненні члена виборчої комісії від виконання виробничих чи службових обов\’язків або його безпідставне звільнення з роботи.

– Стаття 212-20. Порушення порядку опублікування документів, пов\’язаних з підготовкою і проведенням виборів, референдуму.

За матеріалами www.vsemisto.info

peredplata