Порядок обкладання ПДВ гарантійних внесків, сплачених за договором оренди

Фахівці Головного управління ДФС у Чернівецькій області повідомляють, якщо умовами договору оренди передбачено, що кошти у вигляді гарантійних платежів (внесків) зараховуються в оплату лізингових (орендних) платежів, то ця сума гарантійних платежів (внесків) збільшує базу оподаткування ПДВ у орендодавця. При цьому податкові зобов\’язання у орендодавця та податковий кредит у орендаря визначаються на дату, визначену п. 187.1 та п. 198.2 ПК відповідно:

зарахування коштів від покупця на банківський рахунок/у касу;

відвантаження товарів/робіт/послуг.

Якщо ж умовами договору оренди передбачено, що гарантійні платежі (внески) виконують виключно функцію засобу забезпечення виконання зобов\’язань та підлягають поверненню орендарю в кінці терміну дії договору, то ця сума гарантійних платежів (внесків) не збільшує базу оподаткування у орендодавця. Податкові зобов\’язання орендодавцем та податковий кредит орендарем при отриманні/перерахуванні такого гарантійного платежу не визначаються.

При цьому у разі зміни в процесі виконання договору оренди напряму використання отриманого раніше гарантійного платежу (внеску), який спочатку виконував функцію засобу забезпечення виконання зобов\’язань за договором, а потім спрямовується в рахунок оплати лізингових (орендних) платежів, що має бути обумовлено додатковою угодою до договору, на дату зміни напряму використання гарантійного платежу (внеску) (дата укладення додаткової угоди до договору) орендодавець повинен нарахувати податкові зобов\’язання на суму отриманих гарантійних платежів (внесків), а орендар на зазначену дату матиме право на формування податкового кредиту, за умови реєстрації податкової накладної в ЕРПН та виконання інших правил щодо формування податкового кредиту, встановлених ПК.

Дане роз’яснення надала ДФСУ листом від 28.10.15 р. № 22839/6/99-99-19-03-02-15 щодо порядку оподаткування ПДВ операції з перерахування коштів у вигляді гарантійного внеску за договором оренди.

peredplata